<p>Vlnr. Anton van Kooij, Jeanne van Ittersum en Bram Swartjes. (Foto: Moniek Hüsken)</p>

Vlnr. Anton van Kooij, Jeanne van Ittersum en Bram Swartjes. (Foto: Moniek Hüsken)

(Foto:)

Taartenbakkers met een missie

Corona brak de snelle opmars van de jonge bakkerij Trash’ure Taarten. Maar het bedrijf is niet voor één gat gevangen en dingt nu mee naar de IGNITE award. ‘De wereld verbeteren door taart te eten’ ….eeeh… wie wil dat nou niet?

Arts Bram Swartjes, milieukundige Jeanne van Ittersum en kok Anton van Kooij zijn niet alleen vrienden maar ook collega’s. Ze werken samen in hun bakkerij aan de Hatertseweg. Hier hebben ze sinds januari een eigen kantoor en keuken waar ze taarten bakken van groenten en fruit afkomstig uit bijvoorbeeld overproductie. Ze halen de producten op bij grootverwerkers, producenten en groothandelaren, die deze voedselproducten anders zouden weggooien. En maken hier vervolgens de lekkerste taarten en andere patisserie van. Anton is namelijk kok en weet hoe dat moet. Klanten kunnen de taarten, quiches, het gebak, de petit fours, pasteitjes, koek en muffins online bestellen via de webwinkel, waarna de producten elektrisch thuis worden bezorgd.

Bram: “We werken met de producten die we hebben en het is steeds weer een uitdaging op zoek te gaan naar de lekkerste combinaties. Vorige week heeft Anton bijvoorbeeld 400 kilo aardbeien en frambozen opgehaald. Daar wordt de aankomende tijd het lekkers van gemaakt.”

Hongersnood

Jeanne is de grote inspirator. Ze leerde tijdens haar opleiding Milieukunde op de HAS hoeveel voedsel er wordt verspild en welke impact dat heeft op de aarde. Jeanne: “Syrië, bijvoorbeeld was groen en vruchtbaar. Er groeiden noten en olijven, producten waar vanuit het westen steeds meer vraag naar was. Hierdoor kwam er steeds meer druk op de watervoorraad. Het landschap is nu verdroogd en er is hongersnood en werkloosheid. Dit heeft mede de oorlog veroorzaakt. Met als gevolg vluchtelingen die hier hun draai weer moeten zien te vinden.”

Sociale onderneming

Omdat ze niet alleen een duurzame maar ook een sociale onderneming willen zijn, bieden ze werk aan statushouders. Het mes snijdt zo aan twee kanten: er moet veel handwerk worden verricht in de bakkerij waarbij de statushouder kan helpen en deze leert zo de taal en een ambacht. Met weemoed denkt het trio terug aan hun eerste werknemer: Hooman. In zijn thuisland handelde hij in auto-onderdelen. In Nederland wilde hij chauffeur worden maar had geen rijbewijs. Anton: “Hij werkte mee in de bakkerij en heeft op onze kosten zijn rijbewijs gehaald. Tijdens de bezorgdiensten kwam hij er achter dat hij liever automonteur wilde worden. Hij is weggegaan en is nu monteur. Fantastisch dat hij zo zijn bestemming heeft gevonden.”

Jeanne werkt naast de bakkerij parttime in het onderwijs. Bram is arts in de ouderenzorg. Anton werkte naast de bakkerij als kok bij een grote zorginstelling. Toen er vorig jaar steeds meer opdrachten kwamen, zegde hij zijn vaste baan op om zich fulltime aan Trash’ure Taarten te wijden. Toen kwam de coronacrisis. Anton: “Opeens bleven de opdrachten uit: we leverden veel aan festivals, bedrijfsfeesten en congressen. We hebben het roer omgegooid en leveren nu ook aan particulieren. Ook iemand die één taart nodig heeft mag ons benaderen.”

www.trashuretaarten.nl

Award

Trash’ure Taarten is genomineerd voor de IGNITE award, een award die social startups de kans wil bieden hun bedrijf naar een hoger plan te brengen. Van de ongeveer 50 bedrijven die zich hebben ingeschreven, mogen er 8 meedoen aan een intensief trainingstraject. Door deelname maakt Trash’ure Taarten kans op een investeringsbedrag van een ton.

Trash’ure Taarten maakt kans op de IGNITE award. Als ze winnen, wordt de prijs gebruikt om de keuken verder te professionaliseren qua apparatuur. Voor meer informatie en het uitbrengen van uw stem: www.igniteaward.nl/finalist/trashure-taarten

(Tekst: Moniek Hüsken)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden