<p>Het moeilijkste begint pas na de chemobehandelingen, ontdekte Gonneke.&nbsp;</p>

Het moeilijkste begint pas na de chemobehandelingen, ontdekte Gonneke. 

(Foto: )

'Ik kon na de chemo's niet alleen thuis zijn'

Eén op de drie mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven de diagnose kanker. Dit heeft behalve lichamelijk ook een enorme emotionele impact. Na de chemo’s dacht Gonneke: zo nu gaan we weer normaal doen. “Ik ging aan het werk en plande elk vrij moment vol. Als ik maar niet thuis was. Tot ik zo moe was dat zelfs met mijn ogen knipperen als inspanning voelde. Toen wist ik dat ik hulp nodig had. Die vond ik bij het Helen Dowling Instituut in Nijmegen.”

Het is 19 september 2016 als bij Gonneke borstkanker wordt vastgesteld. “Ik had een heftig jaar achter de rug. Mijn vader overleed, ik ging scheiden van de vader van mijn twee jongens en mijn zus had borstkanker gehad. Genetisch onderzoek wees uit dat zij het gen niet had, waardoor ik geen verhoogd risico liep, zo werd mij verteld in een brief. Zes weken nadat ik de brief had ontvangen, had ik het toch. Niet veel later zat mijn zus aan mijn ziekbed.”

Ongelofelijk vermoeid

Toen de chemo’s achter de rug waren, wilde Gonneke dat alles weer normaal werd en pakte ze het leven in volle vaart weer op. Tot de dag kwam dat ze ongelofelijk vermoeid was. “Het Helen Dowling Instituut (red. HDI) liet me inzien dat ik op de vlucht was voor mijn gevoel. Ik kon niet meer alleen thuis zijn, want daar was mijn verdriet; daar wilde ik niet zijn.”

‘Naar mezelf kijken’

“Ook leerde ik naar mezelf kijken. Toen ik kanker kreeg had ik net een relatie. Vol vertrouwen gingen we samen het traject in, maar toch liep het stuk. Door de gesprekken met mijn therapeut realiseerde ik me wat mijn rol hierin was. Als mijn vriend vroeg of hij iets kon doen, zei ik: ‘nee hoor, het gaat wel’. Terwijl het eigenlijk helemaal niet ging.”

Rouwen

Het moeilijkste begint pas na de behandelingen, ontdekte Gonneke. “Tijdens de behandeling ben je aan het overleven, terwijl daarna de klap komt. Dan begint het eigenlijk pas. Terwijl je omgeving juist denkt dat het dan klaar is, dat je weer verder kunt met je leven. Maar dat was en is helemaal niet zo in mijn geval. Ik wist niet hoe ik het moest verwerken, hoe ik moest rouwen om mijn gezonde lichaam dat er niet meer was. Accepteren dat ik klachten blijf houden. Het HDI helpt mij daarbij. Ik ben vaker alleen thuis, zeg hoe het echt met me gaat en wat ik nodig heb. Zonder de hulp van het HDI had ik dat niet gekund.”

Therapie

- Het Helen Dowling Instituut is onder meer gevestigd in Nijmegen en Arnhem en biedt professionele psychologische zorg bij kanker. Zowel individueel (live of online) als relatie- en gezinstherapie en groepsbehandeling. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.hdi.nl.

- Online: Ook ontwikkelde het HDI de zeer effectieve online behandeling Minder Moe (mindermoebijkanker.nl of mindermoebijziekte.nl)

-Trainingen: Kennis over effectief omgaan met energie, zelfzorg en vitaliteit deelt het HDI met (zorg)professionals in de tweedaagse trainingen Mentaal Fit (zorgprofessionals) en Energiemanagement (alle professionals). Kijk hiervoor op hdi.nl/academie

‘Tijdens de behandeling ben je aan het overleven, daarna komt
de klap’

Verhuizing

Sinds 5 oktober is de vestiging van het HDI aan de Kerkenbos in Nijmegen verhuisd naar een nieuwe locatie aan het Toernooiveld 100 in Nijmegen. Die nieuwe vestiging van het HDI bevindt zich vlakbij het Radboudumc, in het Universitair Bedrijven Centrum (UBC) op de Universiteits Campus.

Angst, vermoeidheid en somberheid komen veel voor bij kankerpatiënten. Als deze klachten zó heftig worden, dat professionele psychologische hulp nodig is kun je terecht bij het HDI. De zorg van het HDI wordt vergoed vanuit de basisverzekering, als je een verwijsbrief van de huisarts of specialist hebt.

www.hdi.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden