<p>Anderhalve meter uit elkaar: Mirelle Vegers (rechts), Rosa Boomsma en Eva Jinek in Sterren op het Doek. (Foto: MAX/HJBFotografie)&nbsp;</p>

Anderhalve meter uit elkaar: Mirelle Vegers (rechts), Rosa Boomsma en Eva Jinek in Sterren op het Doek. (Foto: MAX/HJBFotografie) 

(Foto: Harm Jan Bronsvoord)

Schilderen tussen de Rembrandts

Niemand minder dan Eva Jinek is 31 oktober de eerste gast in het nieuwe seizoen van Sterren op het Doek van Omroep Max. Presentator Özkan Akyol interviewt de talkshowhost terwijl ze geportretteerd wordt door drie kunstenaars. Eén van die drie is Mirelle Vegers, voormalig inwoner van Wijchen. “Ik zag iemand lopen, blond. Eva sloeg de hoek om en er volgde een enorme ontlading. Zó blij dat zij het was!”

Zo’n vier maanden na die eerste opname is Mirelle er nog vol van. “Ik werd gebeld in de auto. ‘Hallo, met die en die van Sterren op het Doek’. Of ik mee wilde doen? Wat dacht je! Een week later stond ik al tussen de camera’s.”

Mirelle Vegers is van huis uit grafisch ontwerper. In 2011 volgde ze haar droom: beroepskunstenaar, gespecialiseerd in paardenportretten. Deelname aan Sterren op het Doek “is echt een cadeautje.”

Verschillende stijlen

In het programma portretteren kunstenaars een bekende Nederlander. Vooraf weten ze niet wie ze voor hun schildersezel krijgen. Mirelle: “Het is voor kunstenaars zo’n mooie kans om in het licht te verschijnen. Ik ben in paardenkringen wel bekend en al lang bezig met paardenportretten, maar mensen? Daar houd ik me pas relatief kort mee bezig. Om dan bewondering te zien van je collega’s, dat is fantastisch!” Die collega’s zijn in dit geval Rosa Boomsma en Ingeborg Herckenrath. “We hebben alle drie een totaal verschillende stijl, zo mooi!”

Mirelle Vegers verhuisde anderhalf jaar geleden van Wijchen naar Deest. Dat betekende de sluiting van haar Wijchense atelier. Ze werkt nu tijdelijk vanuit haar huis, waar de crew ook gefilmd heeft. “Het ging allemaal zo snel, ik heb nog maar gauw even onkruid gewied”, lacht ze. Een groot deel van haar collectie staat nu nog opgeslagen. “Ik kan niet wachten tot ik alles tevoorschijn haal en weer ruimte heb”. Die ruimte komt er, manlief Jeffrey werkt in elk vrij uur aan een fraai atelier aan huis.

Supergeheim

En het portret van Eva? Dat is tot de uitzending van 31 oktober supergeheim. De ontknoping speelt zich af in het Rijksmuseum in Amsterdam. “Daar stond ik dan met m’n werk, tussen alle Rembrandts!” Eva Jinek kiest één schilderij om mee naar huis te nemen, de andere doeken worden geveild voor het goede doel. Mirelle: “Eva is in het echt nog veel leuker, er straalt zo’n passie van haar af. De grote vraag is natuurlijk: wat gaat deze paardenschilder doen? Hoe maak ik er een echte Mirelle van? Dat gaan jullie zien!”

Uitdaging

De volgende uitdaging dient zich alweer aan. In november maakt Mirelle dagelijks een paardenschilderij. Dertig stuks. Elke dag om 21.00 uur komt het werk online en kan gekocht worden. “Een megagrote uitdaging. Alweer, haha.”

www.mirellevegers.com

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden