Opening dagbestedingslocatie voor blinden en slechtzienden

Nijmegen - In Nijmegen is begin oktober een specialistische dagbesteding voor mensen die blind of slechtziend zijn geopend. De dagbeteing is in het Dienstencentrum Oud Burgeren Gasthuis (OBG) aan de Professor Cornelissenstraat 8 in Nijmegen.

De Robert Coppes Stichting is de eerste organisatie die deze groep in Nijmegen en omgeving een specialistische dagbesteding biedt. Het doel: de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van mensen met een visuele beperking vergroten.

Het aanbod van activiteiten sluit zoveel mogelijk aan bij individuele interesses en talenten van de deelnemers. Zij worden in de gelegenheid gesteld om nieuwe vaardigheden aan te leren en mogelijkheden te ontdekken.

Feestelijke opening

Ondanks de nodige aanpassingen was het een zeer geslaagd coronaproof feestje. Coördinerend begeleider Debora Muys vertelt: "Ontzettend jammer dat we het niet grootser konden vieren, maar het is niet anders. Het was een feestelijke opening met een borrel, muziek en veel gezelligheid." Deelnemer Riek nam het officiële gedeelte voor haar rekening en knipte het lint door.

Regionaal aanbod beperkt

"Het aanbod van dagbesteding voor blinden en slechtzienden is in de regio beperkt. Veel mensen gingen naar dagbestedingen voor bijvoorbeeld ouderen, maar voelden zich daar niet thuis", zegt Muys. "Via onze dagbesteding komen lotgenoten met elkaar in contact en ontdekken ze nieuwe mogelijkheden."

Niets moet

Deelnemer Marjoke is al vanaf het eerste uur betrokken bij dagbesteding Nijmegen. Ze heeft meegedacht bij de inventarisatie van activiteiten, maar hielp ook bij het inrichten van de keuken zodat alle spullen voor blinden en slechtziende gebruikers logisch geordend zijn. "Het mooie van deze dagbesteding is dat er niets moet, maar wel van alles kan. De afstemming op individuele wensen is bijzonder. Ik werk aan allerlei projecten; van pitriet vlechten tot mozaïeken en in de tuin werken. Die activiteiten had ik alleen thuis nooit opgepakt. Het contact met anderen vind ik erg fijn mede omdat de groep gemêleerd is."

Specialistische dagbesteding

De dagbesteding is bedoeld voor blinde en slechtziende mensen die naast hun visuele beperking al dan niet bijkomende beperkingen ervaren zoals:

• psychische/psychiatrische problematiek (bijv. depressieve klachten);

• verwerkingsproblematiek;

• somatische problematiek;

• ouderdomsproblematiek (bijv. beginnende dementie);

• een licht verstandelijke beperking;

• autisme.

Openingstijden: maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie via info@robertcoppes.nl.

www.robertcoppes.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden