Lezingen over ongehoorzaamheid

Nijmeen - “Ik ben klaar met corona”, is een veel gehoorde verzuchting de laatste tijd. Na een half jaar anderhalvemetersamenleving willen we het liefst terug naar het oude normaal, maar we zitten inmiddels in de tweede golf. Is ons gedrag nu minder gemakkelijk te sturen door de overheid? Wat doet de coronacrisis met onze psyche en wil tot gehoorzamen? En in hoeverre is burgerlijke ongehoorzaamheid anno nu vooral een wapen om op te komen voor het eigenbelang? Denk mee met hersenwetenschapper Alan Sanfey en filosoof Femke Kaulingfreks over burgerlijke (on)gehoorzaamheid in coronatijd.

LUX Nijmegen, maandag 19 oktober 2020 | 20.00 – 21.15 uur. Ook online te volgen.

Alan Sanfey vertelt wat inzichten uit de gedrags- en neurowetenschap ons vertellen over gehoorzaamheid. De huidige pandemie onderschrijft ook op de langere termijn het belang van gedragsverandering. Het veranderen van het gedrag van een hele bevolking is echter een grote uitdaging en veel toegepaste strategieën werken vaak averechts.

 Tegendemocratie

Tegen de achtergrond van de coronacrisis speelt al langer een maatschappelijke ontwikkeling die ook wel wordt geduid als tegendemocratie: de burger denkt niet langer mee met de overheid, maar komt vooral op voor zichzelf en is tegen autoriteit. De burger is niet langer ongehoorzaam om beleid te verbeteren, maar om de overheid te verzwakken. Femke Kaulingfreks vertelt hoe het kan dat de democratie steeds meer een strijdtoneel is geworden en waarom bepaalde groepen het vertrouwen hebben verloren in de overheid. In hoeverre speelt tegendemocratie een rol in hedendaagse protesten? Verklaart dit waarom we steeds minder oren hebben naar het coronabeleid? Of is er meer aan de hand?

Na hun lezingen gaan Femke Kaulingfreks en Alan Sanfey met elkaar in gesprek onder leiding van filosoof Frank van Caspel. Moeten we ervoor waken dat ongehoorzaamheid de norm wordt? En wat kunnen we daar tegen doen?

De voertaal is Engels.

De lezing kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen.

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar het verslag in je mailbox. https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/english-lectures/vm/disobedience-lectures-theatre-hall-and-livestream/

Deelnemen in de zaal kan veilig. Wij volgen het coronaprotocol van LUX. Er zijn vooralsnog 30 plaatsen beschikbaar. Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven zaal:

https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/inschrijvingen/2020/20-10-19-disobedience-lectures-theatre-hall-and/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden