Bewoners van het Witte Huis

Nijmegen - Bewoners van het Witte Huis: een lezing en gesprek (zaal en livestream) met politicologen Peter van der Heiden en Bertjan Verbeek. Dinsdag 27 oktober van 20.00 tot 21.15 uur in LUX Nijmegen en via livestream Radboud Reflects

De verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten is in alle hevigheid losgebarsten. Het lijkt niet alleen een gevecht om de kiezer maar ook een strijd tussen persoonlijkheden. President Trump wordt vaak gezien als de Amerikaanse president met de meest opmerkelijke karaktertrekken, maar klopt dat wel? En in hoeverre werken persoonlijke opvattingen van presidenten door in beleid? Kom en luister naar politicologen Peter van der Heiden en Bertjan Verbeek over de opmerkelijke bewoners van het Witte Huis en hun impact op de Amerikaanse politiek.

Onbesproken gedrag

President Donald Trump wordt regelmatig omschreven als iemand wiens karaktereigenschappen en overtuigingen niet zouden passen bij de rol van president. Zelfs Republikeinse collega’s beschuldigden hem van narcisme, racisme en nepotisme. Maar hoe uniek is Donald Trump? Politicoloog Peter van der Heiden laat zien dat Trumps voorgangers als John F. Kennedy, Lyndon Johnson en Bill Clinton lang niet altijd van onbesproken gedrag waren. Hoe moeten we deze mannen begrijpen en in hoeverre werkten hun soms eigenaardige persoonlijkheden en dubieuze omgang met de waarheid door in de manier waarop ze politiek bedreven?

Machtige individuen?

Hoewel de Verenigde Staten een land is van 'checks & balances' heeft de president relatief veel macht. In hoeverre zijn de persoonlijke ideeën en karaktertrekken van een president bepalend voor het (buitenlands) beleid dat in de VS gevoerd wordt? Heeft de president vrij spel? Politicoloog Bertjan Verbeek verkent in hoeverre democratische instituties zoals het Huis van Afgevaardigden en de Senaat de president kunnen bijsturen.

Persoonlijkheid en parlement

Na twee korte lezingen gaan Peter van der Heiden en Bertjan Verbeek onder leiding van programmamaker Tjidde Tempels in gesprek. Samen spreken ze over de macht de Amerikaanse presidenten, de impact van persoonlijkheid op beleid, de invloed van het Congres en blikken ze - vanzelfsprekend - vooruit op de Amerikaanse verkiezingen op 3 november 2020.

Deze lezing kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen.

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in voor de livestream https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/inschrijvingen/2020/20-10-27-livestream-bewoners-witte-huis-lezing/ en ontvang de reminder, de link naar het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.


Deelnemen in de zaal kan veilig. Wij volgen het coronaprotocol van LUX. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar. Schrijf je in voor deelname in de zaal. https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/


Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.


www.ru.nl/radboudreflects

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden