Foto:
aangeboden door 3dhubs.com

Drie belangrijke voordelen van 3D printen

CNC frezen is natuurlijk een erg interessante techniek, wat ook geldt voor 3D printen. Maar dit kan ook best wat nadelen hebben. Het kost bijvoorbeeld zeer veel geld, al hangt dit wel van een aantal factoren af. Een ander probleem gaat over de materialen en print technieken. Er zijn namelijk zo ontzettend veel mogelijkheden, waardoor het relatief lastig kan zijn om een beslissing te maken. Dit is met name het geval als je niet echt een groot budget hebt. Daardoor wordt 3D printen toch wel een stukje moeilijker. Uiteraard heeft 3D printen ook zeer veel voordelen. In dit artikel worden er drie pluspunten van deze technologie geïntroduceerd.

Betaalbaar met 3D printen

Relatief veel mensen denken dat 3D printen erg duur is, maar dat is niet helemaal waar. Het kan namelijk echt wel betaalbaar zijn. Dit is al helemaal het geval als je het gaat vergelijken met traditionele manieren voor het creëren van prototypes. Injection molding is bijvoorbeeld vele malen duurder voor het produceren van een prototype, 3D printen is dan dus een stuk goedkoper. Dit proces geeft je betaalbare mogelijkheden voor het maken van producten, zoals een shock absorber sport bh. Bovendien kan 3D printen gebruikt worden voor allerlei verschillende objecten. Zo wordt het zelfs al ingezet voor het produceren van protheses die goedkoper zijn dan de normale exemplaren.

Op maat printen

Een ander pluspunt van 3D printen is dat het ervoor kan zorgen dat bedrijven hun objecten op maat kunnen maken op een gemakkelijke manier. Tegenwoordig kunnen de meeste industrieën massaproductie gebruiken voor het produceren van hun items. Dit komt doordat alle producten gemaakt worden met een mal, waardoor ze een vergelijkbaar ontwerp en vorm zullen hebben. hierdoor worden de objecten niet uniek, maar met 3D printen is dit juist wel mogelijk. Dit proces kan namelijk gebruikt worden om items op maat te maken, wat ook wel customization wordt genoemd. 

Snellere productie 

De traditionele manieren om een product te creëren kost over het algemeen vrij veel tijd. Dit kan zelfs weken of maanden duren. Dit kan best een probleem zijn, wat eenvoudig opgelost kan worden met behulp van 3D printen. Het printen van een driedimensionaal item zal namelijk niet langer dan een paar uren duren. Als je het proces ‘s ochtends begint dan zal het aan het einde van de dag hoe dan ook klaar zijn. Om dit te kunnen doen heb je natuurlijk een ontwerp nodig, dit heeft de 3D printer nodig om de productie te kunnen starten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden