Foto:
aangeboden door ziektevrijleven.nl

Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?

Inmiddels hebben al best veel mensen de ziekte diabetes type 2. Twijfel jij of je ook last hebt van deze aandoening? Op de site van Ziektevrijleven kun je alle symptomen van diabetes type 2 vinden. Bovendien staat hierop nog veel meer informatie over deze ziekte. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je het kunt voorkomen en hoe je ervan kunt genezen. In dit artikel worden een aantal symptomen van diabetes type 2 geïntroduceerd die erg kenmerkend zijn voor suikerziekte, zoals het ook wel wordt genoemd. 

Droge mond

Een droge mond is één van de diabetes type 2 symptomen. Dit voelt uiteraard onprettig aan, zelfs je tong zou droog aan kunnen voelen. Tegelijkertijd zal de binnenzijde van je mond ook plakkerig zijn, terwijl je het moeilijker vindt om te slikken dan normaal. Natuurlijk is het met een droge mond ook lastiger om te kunnen eten. Dit is met name het gevoel als je droog voedsel probeert op te peuzelen. Als de droge mond aanhoudt voor een lange tijd dan kun je last krijgen van een aantal mondproblemen, zoals stinkende adem, bloedend tandvlees en zelfs tandbederf. 

Netvliesafwijkingen

Wist je dat diabetes de grootste oorzaak van blindheid is in Europa? Bovendien is het ook een enorme complicatie van diabetes type 2. Dit is het geval doordat deze ziekte de kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd, in ons lichaam beschadigd. Deze vaatjes zijn echt enorm klein, wat precies de reden is waardoor de beschadigingen ontstaan. Als je diabetes type 2 hebt zullen er namelijk veel suikerdeeltjes, oftewel glucosemoleculen, rondzweven in je bloed. Uiteindelijk zullen de deeltjes vast blijven zitten in de haarvaten waardoor ze de kleine bloedvaten zullen beschadigen. Dit kan dus ook zeker in je oog, waarbij de haarvaten eenvoudig bloeden en daardoor zorgen voor kleine littekens. 

Misselijkheid

Naast de kleine bloedvaten zal diabetes type 2 ook de zenuwen aantasten. Naar verloop van tijd zal je hele zenuwstelsel lijden onder suikerziekte, inclusief de zenuwen die je maagbewegingen regelen dus. Dit zal overigens pas na jaren voelbaar zijn. Als de zenuwen van de maagbewegingen niet meer goed functioneren dan zal de snelheid waarmee voedsel vanuit de maag in de darmen komt elke keer veranderen. In de medische wereld wordt dit gastroparese genoemd, wat vaak veroorzaakt wordt door diabetes mellitus. Als je last hebt van gastroparese dan zul je een aantal symptomen ervaren, inclusief misselijkheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel. 

Gewichtsverlies

Mogelijk heb je er geen problemen mee dat je gewicht aan het verliezen bent, maar het kan wel degelijk een symptoom van diabetes type 2 zijn. Meestal gebeurt dit enigszins geleidelijk, al is dit niet altijd het geval. De meeste suikerziekte patiënten hebben overgewicht doordat ze gedurende een erg lange tijd teveel suikers hebben gegeten. Dit zorgt ervoor dat je lijf ongevoelig geworden is voor insuline. Uiteindelijk kan je lichaam de suikers niet meer als energiebron gebruiken, waardoor je dus af zult vallen terwijl je wel voldoende eet. Mensen met diabetes type 1 zullen nog meer last hebben van dit symptoom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden