Expositie 'Kijken over de grens'

Nijmegen - De hele maand november is in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen de expositie 'Kijken over de grens' te zien. Met fotowerk van Ineke Janssen.

Janssen (Cuijk, 1954) begin in 2006 met fotograferen en maakt vanaf 2012 fotoreportages van verre reizen en fotoverhalen voor sociale organisaties. De expositie laat 19 foto’s zien van wat Janssen ‘sterke vrouwen’ noemt. Elk van de foto’s wordt geflankeerd door poëzie. Janssen benaderde verschillende dichteressen, en vroeg hen om uit haar collectie foto’s (uit Iran, China, India, Ghana, Cuba, Vietnam, Peru, Myanmar, Japan en Marokko) een foto te kiezen en daarbij een passend gedicht te maken

Er is poëzie uit België van Jana Arns en Barbara Callewaert, uit Nederland van Anna Enquist, Hester Knibbe, Joke van Leeuwen, Diana Ozon, Ankie Peijpers, Liesbeth Ulijn en van twee oud-stadsdichters van Nijmegen, Marijke Hanegraaf en Amal Karam. Van over de Nederlandstalige grens komt de poëzie van Forough Farrokhzad (Iran), Tawara Machi (Japan), en Ijeoma Umebinyuo (Nigeria).

Zelf zocht Janssen ook naar gedichten. Zo koos zij onder andere voor werk van de in 2008 overleden Ankie Peijpers, dichteres, feministe, mede-oprichter van het feministisch-literaire tijdschrift Surplus, en de Perzische dichteres Forough Farrokhzad, een van de bekendste moderne dichteressen van Iran (1935-1967), die vrijzinnig schreef over thema’s die taboe zijn in het islamitische Iran, zoals seksueel genot. Samen met Marijke Hanegraaf, oud-stadsdichter en vrijwilliger bij het Poëziecentrum vertaalde ze een gedicht van de Nigeriaanse dichteres Ijeoma Umebinyuo.

Coronaproof zitrondleidingen

Ineke Janssen zal in vier presentaties op het Verhalenplein in de bibliotheek de tentoonstelling met beelden toelichten en vragen beantwoorden. Soms is daarbij ook een dichteres aanwezig. Vrij entree. Aanmelden via: kijkenoverdegrensvrouwen@gmail.com.

De data: woensdag 4 november om 16.00 uur en op zaterdag 14, zondag 22, en vrijdag 27 november steeds om 14.00 uur.

https://inekejanssenvrouwen.wordpress.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden