Nijmeegse veteranen doen hun verhaal

Nijmegen - Op donderdag 22 oktober verscheen het boek ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië’. Hierin vertellen Tweede Wereldoorlog-veteranen over hun herinneringen aan de bevrijding 75 jaar geleden. Onder hen de Nijmeegse Pieter Paulusma (94) en Marinus Maresch (99).

In het boek vertellen veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen hun verhalen en herinneringen aan uitzendingen en de bevrijding. Verhalen die de lezer meenemen naar de situatie van toen, van de stranden in Normandië in juni 1944 tot de bevrijding van krijgsgevangenkampen in Japan in 1945. Iedere veteraan was op geheel eigen wijze betrokken bij de bevrijding van Europa en Azië; als verzetsstrijder, militair of krijgsgevangene.

Zo vertelt veteraan Pieter Paulusma over zijn herinneringen aan de Limburgse Stoottroepen in 1945 en zijn uitzendingen naar België en Frankrijk, als onderdeel van het Amerikaanse 9e leger. En van zijn uitzending naar Nederlands Indië in de periode daarna.

Veteraan Marinus Maresch deelt zijn herinneringen aan zijn krijgsgevangenschap in onder andere Saigon, waar hij als korporaal bij het KNIL in maart 1942 terecht kwam, nog voor de geallieerde troepen daar aanwezig waren.

Op basis van interviews uit de ‘Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut’ tekenden auteurs Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf (beiden historici bij het Kennis- en Onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut) de unieke verhalen van Tweede Wereldoorlog-veteranen op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten