Bodycams voor Nijmeegse maaltijdbezorgers

Nijmegen - De gemeente Nijmegen, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en maaltijdbezorgers werken dit najaar opnieuw samen om de veiligheid van maaltijdbezorgers te vergroten. Na een speciale veiligheidstraining dragen maaltijdbezorgers vanaf 24 oktober bodycams. Uit een pilot begin dit jaar bleek dat bodycams een effectief preventiemiddel zijn. Bovendien voelen bezorgers zich veiliger op de weg en beter bestand tegen overvallers. De maaltijdbezorgers dragen de bodycams gedurende de donkere maanden van oktober tot maart.

Niet alleen cash

Vlak na de start van de pilot in februari brak het coronavirus uit en werden de maaltijden ‘cash free’ bezorgd. Bodycams dragen bleek nog steeds nuttig, want het gaat niet alleen om contant geld maar om het algehele gevoel van veiligheid. Bezorgers werden bijvoorbeeld ook door groepjes jongeren lastiggevallen uit frustratie of verveling.

Franchisenemer Max van der Putten van Domino’s: “Dat is precies de reden dat we ook nu graag gebruik maken van de bodycams die het CCV beschikbaar stelt. Het fijne van de bodycam is dat je die aanzet op het moment dat je het gevoel hebt in een onveilige situatie terecht te komen. De bodycam neemt vanaf dat moment, plus 30 seconden daarvoor, op. Mijn bezorgers voelen zich daardoor al een stuk veiliger.”

Voorkomen is beter

Het CCV stelt daarom de bodycams opnieuw voor een half jaar ter beschikking: “Dit jaar ging het in 36% van de landelijke gevallen om een buit zonder geld. Zelfs om een paar pizza’s. Het is daarom belangrijk om hier aandacht voor te blijven vragen, met elkaar samen te werken en te zoeken naar oplossingen die de veiligheid zichtbaar vergroten, zoals de inzet van bodycams. Bovendien kan het dragen van bodycams potentiële overvallers afschrikken en mocht het nodig zijn, dan kunnen de beelden de politie helpen bij opsporing.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten