<p>Beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven en choreograaf Shura Glasmacher.&nbsp;</p>

Beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven en choreograaf Shura Glasmacher. 

(Foto: Maayke Kleinbussink)

Onthulling grootste kanten sluier ter wereld

Nijmegen - De oude Papierfabriek in Nijmegen vormde het decor voor een bijzondere filmopname.

Tientallen vrouwen vanuit de hele wereld werkten aan een meterslange sluier van kant, samengesteld uit duizenden delicate stukken die ieder hun eigen verhaal vertellen. De kanten sluier werd met een rite van dansers online onthuld tegen de contrasterende, ruwe achtergrond van de oude Papierfabriek in Nijmegen. De korte film van de tentoonstelling gaat op 16 november online in première.

Deze zal te zien zijn op het YouTube Kanaal van Lost Connections: https://www.youtube.com/channel/UCpTZmDWF-l1uaXGchVYSNig

"We zijn de verbinding met onszelf, elkaar en de natuur verloren. Het is alsof er een sluier over onze emoties ligt." Vanuit dat perspectief startte beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven een jaar geleden het kunstproject ‘Lost Connections’. Hiermee wil zij deze verloren verbindingen helen met vrouwelijke energie.

Schoonhoven: "De helende kracht van vrouwelijke energie kan ons helpen de verbinding met onszelf en anderen terug te vinden. De keuze voor kant kwam als vanzelf omdat het zo transparant en kwetsbaar lijkt maar tegelijkertijd zo oersterk en gracieus is. Kant, dat ontstaat als weefsel door losse draden te verbinden, is tijdloos en veelzijdig. Het werk laat de kijker stilstaan bij de schoonheid die er al om ons heen is maar die we niet (meer) zien, voelen of ervaren en ontsluierd moest worden."

"De sluier ontstond bij het maken van een schets en staat symbool voor enerzijds het probleem en anderzijds de oplossing van de ‘Lost Connections’. We lijken te leven achter een sluier, tonen niet onze ware ik en ontwijken de directe verbinding. Anderzijds staat de sluier wereldwijd en door de eeuwen heen voor vrouwelijkheid, bescherming en is een metafoor voor de verbinding tussen het aardse en het spirituele."

Internationaal

Vrouwen vanuit de hele wereld werkten mee aan het kunstproject: van Nederland tot Mexico en van Nieuw Zeeland tot Iran. "Er was geen haast, het proces was een doel op zich: vertragen, verbinden, helen. Verschillen in taal, cultuur of afkomst vormden geen barrière: de gemeenschappelijke wens om vrouwelijke energie te verbinden was voldoende. Centraal bij alle stappen in het kunstproject staat de koppeling tussen ambacht en technologie: bij het maken, samenwerken, het tentoonstellen en het delen."

Expositie

De online tentoonstelling is een productie van Ellis Schoonhoven en choreograaf Shura Glasmacher en werd gefilmd in een historische fabriekshal in de Papierfabriek Nijmegen. De korte film annex tentoonstelling is op 16 november te zien.

Kijk hier voor een impressie van ‘Lost Connections’ https://youtu.be/CSrcluyI8BU

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden