Expositie Im Frage

Nijmegen - Museum Het Valkhof in Nijmegen laat vanaf zaterdag 28 november de parels uit de collectie van de Nijmeegse kunstverzamelaar Frank Delissen zien. Bijeen gebracht in het museum spreekt daar zin in avontuur uit, oog voor jong aanstormend talent en een voorliefde voor abstractie.

De expositie Im Frage is een ode aan het verzamelen van kunst; aan het nemen van tijd en rust om over de essentie van kunst en de ambities van de kunstenaar na te denken; aan het verliefd worden op een kunstwerk, het in gesprek raken met de kunstenaar en het opnemen van zijn werk in de eigen, huiselijke en zakelijke omgeving. “Blijft het boeien, dan is het goed. Een kunstwerk moet je niet direct kunnen doorgronden”, aldus Delissen.

Zijn verzameling laat een oog voor detail zien en voor een abstractie die vaak gevoed wordt door een verhaal. Een ander iets dat opvalt is de trouw van de verzamelaar. Sommige kunstenaars die hij ontdekt, zoals Jochen Mühlenbrink, Koen Delaere en Wouter Paijmans, blijft hij in hun ontwikkeling volgen. Meer dan eens heeft hij meerdere werken van eenzelfde kunstenaar in zijn collectie.

Uitdagen

Im Frage laat kunstwerken zien die zich op de grens van abstractie bevinden. Ze dagen uit en sporen de toeschouwer aan om te blijven kijken. Telkens openbaart zich dan een nieuwe laag. “Door met kunst bezig te zijn, leer je jezelf beter kennen. Kunst nodigt je uit om over de essentie van het leven na te denken.” Op de vraag: Wat is goede kunst, antwoordt de verzamelaar: “Goede kunst nestelt zich in je hoofd.”

De uniekheid van jonge kunstenaars

Naast de abstractie hebben veel werken uit de collectie van Delissen nog wat gemeen: ze tonen de talentvolle kwaliteiten van jonge kunstenaars. De verzamelaar is geïntrigeerd door hun onbegrensde manier van creëren en hun voorliefde voor immateriële waarden. Met veel plezier hevelt hij zijn verzameling tijdelijk over naar het museum en hoopt de bezoekers niet alleen te enthousiasmeren voor deze frisse hedendaagse kunst, ook voor het verzamelen an sich. "Het omringd zijn door kunst maakt me iedere dag weer blij."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten