Foto:

Ontmoeten in coronatijd

Column van burgemeester Bruls

Het blijven bijzondere tijden. We vragen aan mensen hun sociale contacten op een laag pitje te zetten en zo veel mogelijk thuis te werken. Tegelijk wil ik als burgemeester graag weten hoe het met mensen gaat. Dat helpt mij bij het nemen van allerlei beslissingen.

Vandaar dat ik toch van tijd tot tijd bezoeken afleg en gesprekken aanga met allerlei verschillende groepen Nijmegenaren. Uiteraard op een verantwoorde manier. Een aantal van deze gesprekken heb ik al achter de rug. Zo sprak ik al met een afvaardiging van studenten. Van hen hoorde ik hoe door de huidige maatregelen het zoeken naar de motivatie een uitdaging is. En dat eenzaamheid op de loer ligt, nu veel onderdelen van de verschillende studies digitaal plaatsvinden. Ik heb afspraken gemaakt om te kijken wat we er samen aan kunnen doen om deze zorgen te verlichten.

‘Samen moeten wij uit deze pandemie komen en dat vraagt veel offers van iedereen’

Een kwetsbare groep in onze samenleving zijn de daklozen en verslaafden. Ik was op bezoek bij het MFC (verslaafdenopvang) en kreeg daar te horen hoe deze groep zo goed mogelijk door de coronatijd geholpen wordt. Ik was onder de indruk van de betrokkenheid van de medewerkers en hun enorme inzet om er voor de mensen waar zij zorg voor dragen het beste van te maken.

Ook de jongerenorganisaties verzetten bergen werk. Ik was in gesprek met medewerkers van jongerenorganisatie Bindkracht 10. Zij hebben dagelijks contact met jongeren uit alle hoeken van Nijmegen. Het beeld dat zij schetsten bevestigde dat veel jongeren het erg moeilijk hebben. Met de studie, met bijbaantjes die verdwijnen, met het wegvallen van veel sociale contacten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Natuurlijk zijn er geen pasklare en snelle oplossingen voor al deze problemen. Samen moeten wij uit deze pandemie komen en dat vraagt veel offers van iedereen. Echter, hoe scherper ik de uitdagingen en problemen die er zijn voor ogen heb, hoe meer het helpt om de juiste besluiten te nemen. In die zin zijn de bezoeken voor mij erg waardevol; er staan er dan ook nog veel meer gepland.

Ik zal binnenkort nog ziekenhuizen bezoeken, horecabedrijven in Nijmegen-Noord, een gesprek hebben met moskeebesturen en daarnaast een aantal bedrijven bezoeken. Ik zal dit regelmatig blijven doen om me een beeld te blijven vormen hoe het nu gaat met mensen, instellingen en ondernemingen. Ik kijk uit naar al de aankomende ontmoetingen met deze Nijmegenaren!

Reageren op deze column? Mail secretariaatburgemeester@nijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten