Foto:

Warm onthaal voor Dürer in Nijmegen

Nijmegen - Vol trots presenteert de Stevenskerk, uit naam van kunstenaar Uwe Poth, een majestueuze ‘Ehrenpforte’ voor Albrecht Dürer. In de Nijmeegse Stevenskerk heeft Uwe Poth een monumentale erehaag voor het wonderkind van de noordelijke renaissance gebouwd. Een welkomstportaal om te vieren dat het op 18 november van dit jaar, precies 500 jaar is geleden, dat Albrecht Dürer - tijdens de voor zijn kunstenaarschap zeer belangrijke Nederlandse reis - een bezoek bracht aan Nijmegen, waarvan hij in zijn dagboek optekende: “Niemägen ist eine schöne Stadt, hat eine schöne Kirchen.”

Nijmegen was rond Dürers bezoek op 18 november 1520 op het hoogtepunt van haar economische en culturele bloei en de Stevenskerk met haar rijke gewelven en vele straalkapellen is daar het ultieme resultaat van. In de loop van de eeuwen heeft de kerk vele veranderingen ondergaan. Toch zag Albrecht Dürer 500 jaar geleden in ieder geval iets wij nog elke dag mogen aanschouwen: ‘een mooie kerk’.

Het is in deze Stevenskerk dat kunstenaar Uwe Poth (geboren 10 juni 1946 in Kiel, Duitsland), die sinds 1979 woont en werkt in Nijmegen, met zijn expositie en installatie getiteld ‘Eine schöne Kirchen’, een geweldig eerbetoon aan zowel Albrecht Dürer als aan de Stevenskerk brengt. Tijdens zijn lange carrière als kunstenaar heeft Uwe Poth meerdere schilderijenseries vervaardigd waarbij hij verwijst naar het werk van Dürer. Uwe Poth maakt gebruik van Dürers perspectief, zijn technieken en de vele motieven die verbonden zijn aan Dürers reizen. Uwe Poth verbindt geschiedenis en uiteenlopende thema’s en technieken met elkaar en met de huidige tijd. En hoe! Vorm en beeld versmelten bij Poth in een kleurrijke wereld. Hij nodigt u uit om te kijken, te delen en opnieuw te kijken naar een schilderkunst die een ware lust voor het oog is.

De Nederlandse reis is voor de renaissance kunstenaar Albrecht Dürer van groot belang. Tijdens deze reis, die ongeveer een jaar duurt, ontmoet hij vele vorsten, kunstenaars en geleerden, waaronder Erasmus. Dürer is gefascineerd door (gotische) architectuur waar hij op zijn Nederlandse reis meerdere keren van mag genieten. De reis, zijn ontmoetingen en ontdekkingen heeft hij opgetekend in zijn dagboek dat wereldwijd veel aandacht geniet.

De tentoonstelling ‘Eine schöne Kirchen’ is een welkom aan Dürer en een welkom aan iedere bezoeker. Het is een uitnodiging om met eigen ogen te komen kijken en je te verwonderen over de fantasie en de werkelijkheid, over de schoonheid van de Stevenskerk, over de rijkdom van het leven zelf. Schilderkunst, architectuur en hedendaagse ideeën vullen elkaar aan in een van de mooiste kerken die Nederland rijk is.

In de Stevenskerk gelden de richtlijnen van het RIVM, het dragen van een mondkapje is verplicht.

De expositie is mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds

Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen

Openingstijden 1 november t/m 29 november 2020:

zaterdag 11.00 – 16.00 uur
zondag 12.00 – 16.00 uur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten