<p>Fie Schouten</p>

Fie Schouten

(Foto: Michel Marang)

Basklarinet Festijn in Galerie Marzee in Nijmegen

Nijmegen - Basklarinet Festijn presenteert de vierde editie met twaalf concerten en een workshopdag in acht steden door heel Nederland. In het Basklarinet Festijn 2020/2021 staat de combinatie van basklarinet en percussie centraal. Er zullen gevierde spelers schitteren, jonge musici aan bod komen en er zullen composities van vermaarde en van jonge componisten in première gaan. Een basklarinettenavontuur in etappes langs diverse zalen in Nederland. De start was op 3 november in Groningen. Op zondag 29 november 2020 is het Basklarinet Festijn in Galerie Marzee in Nijmegen.

Basklarinet Festijn vraagt met #wijdoenhetveilig en #wijmakencultuur aandacht voor de concerten.

Basklarinet Percussie(ff)
De organisatoren van het Basklarinet Festijn, Fie Schouten en Tobias Klein, besloten zich dit jaar te verdiepen in combinaties van de basklarinet met de familie van percussie-instrumenten.

Zoals percussie opschudding kan veroorzaken - denk aan de klap op een trom die je letterlijk wakker laat schrikken - kunnen de warme klanken van een vibrafoon de luisteraar met welluidendheid omhelzen. De familie van percussie-instrumenten is daarmee een interessante partner voor de basklarinet die eveneens een uiterst breed scala van gemeen percussieve tot en met strelende klanken produceert.

Een combinatie die goed past bij deze tijd waarin er goede redenen zijn om hard met de vuist op tafel te slaan, en even goede redenen om de medemens te omhelzen (al dan nu even niet letterlijk). Zoals jazzmusicus Charles Mingus het zei in zijn klassieker: Better get hit in your soul.

Het programma van het Basklarinet Festijn 2020/2021 legt de nadruk op de muziek van nu en biedt muziek op het scherp van de snede, van hedendaags-gecomponeerd, via mengvormen waarin de scheidslijnen tussen compositie en improvisatie fluïde worden, tot en met hedendaagse jazz.

Speciale gasten zijn internationaal gelauwerde musici: basklarinettist Rudi Mahall in duo met pianiste Aki Takase; ster-drummer Ches Smith en percussioniste Rie Watanabe; en basklarinettist Evan Ziporyn. Er zijn premières te horen van o.a. Hanna Kulenty, Georges Aperghis en Ruud Roelofsen.

Het Basklarinet Festijn wordt zoals de vorige edities georganiseerd door de basklarinettisten Fie Schouten en Tobias Klein, die alle beide zullen optreden met projecten die speciaal voor deze gelegenheid zijn samengesteld.

Basklarinet Festijn presenteert nieuwe cd’s Fie Schouten en Tobias Klein
Tijdens het Basklarinet Festijn worden twee nieuwe cd’s gepresenteerd: Nature van Fie Schouten met muziek van o.a. Georges Aperghis, en 37Fern van Tobias Klein en Oguz Büyükberber met de vocalisten Claron McFadden en Kristina Fuchs. De CD van Fie Schouten werd officieel gepresenteerd op 3 november 2020 in Groningen, Grand Theatre (Nature) en de CD van Tobias Klein wordt gepresenteerd op 17 december 2020 in Amsterdam, Bimhuis (37FERN).

Uitgebreid concertoverzicht Basklarinetfestijn 20/21

www.basklarinetfestijn.nl

Basklarinet Festijn wordt georganiseerd door Fie Schouten en Tobias Klein i.s.m. Stichting To Be Sung. De vierde editie komt tot stand met financiële steun van: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Norma, BNG Fonds, Buffet Crampon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden