Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal
Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal (Foto: Rüdiger Dehnen)

Nederlands-Duitse grensstreek telt 52.000 grenswerkers

Regio - In 2018 staken circa 52.000 Nederlanders en Duitsers elke dag de grens over om in het buurland te gaan werken. Het grootste deel van de pendelaars die in Duitsland wonen en in Nederland werken woont in relatief kleine plattelandsgemeenten vlak over de grens, waaronder Kranenburg en Emmerich. Opvallend is dat er vanuit Duitsland dagelijks veel meer werknemers de grens oversteken voor werk in Nederland dan omgekeerd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen verzameld hebben. Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve helpt grensgangers op weg met informatie over wonen, werken en studeren in het buurland.

Het CBS bracht voor het eerst in kaart waar in Duitsland de grenspendelaars wonen die in Nederland werken. Ze komen meestal uit kleine gemeenten vlak over de grens. Het grootste aantal pendelaars is te vinden langs de grens met Limburg, Twente en Gelderland.
Onder andere in Kreis Kleve speelt de grenspendel een aanzienlijke rol. In Kranenburg bedroeg het percentage inwoners dat elke dag de grens oversteekt om in Nederland te gaan werken 13,6 procent. Daarmee staat deze gemeente op de derde plaats; alleen in Laar en Selfkant is het percentage grenspendelaars nog hoger. In Emmerich reist 9,3 procent van de inwoners elke dag naar Nederland voor werk.

Onduidelijkheid over coronaregels

De coronapandemie zorgt bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal voor veel specifieke vragen van grenswerkers. “Er was bijvoorbeeld onduidelijkheid over de vraag of grensarbeiders en studenten in thuisquaraintaine moeten wanneer zij naar huis terugkeren uit het werkland dat als risicogebied is aangemerkt. Inmiddels is besloten om grenswerkers en grensstudenten onder bepaalde voorwaarden volledig uit te zonderen van de thuisquarantainemaatregel”, aldus Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal.

Veel meer Duitse werknemers in Nederland dan andersom

Opvallend is dat het aantal werknemers dat in 2018 in Duitsland woonde en in Nederland werkte, flink groter was dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelt. In Duitsland staken dagelijks bijna 43.000 inwoners de grens over voor hun werk in Nederland. Omgekeerd werkten ruim 9.000 werknemers vanuit Nederland in Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen.

Goed advies is het halve werk

De regels voor het opbouwen van pensioen, het betalen van belastingen of de zorgverzekering verschillen per land. Dit geldt ook voor zaken als diplomawaardering, het halen van een rijbewijs, de regels bij ontslag of de hoogte van de kinderbijslag. Het is door deze verschillen lang niet altijd duidelijk wat wonen, werken of studeren over de grens betekent voor iemands persoonlijke situatie. Samen met de specialisten van UWV’s, sociale verzekeringen en belastingdiensten uit beide landen verstrekt het GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal kosteloos uitgebreid advies. Momenteel vinden de gesprekken vooral telefonisch plaats. Het is nog niet bekend wanneer de gesprekken weer persoonlijk kunnen plaatsvinden.

Het GrensInfoPunt wordt gerealiseerd in het kader van het INTERREG V A project GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal en wordt mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de Nederlandse provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten