<p>Fiets je ook mee met Ellen? Dat kan thuis op de hometrainer met Buitenblik op het beeldscherm. (Foto: Jimmy Isra&euml;l)</p>

Fiets je ook mee met Ellen? Dat kan thuis op de hometrainer met Buitenblik op het beeldscherm. (Foto: Jimmy Israël)

(Foto: )

In de trappers voor het beeldscherm

Door de visitestop in de verpleeghuizen en andere, kleinschalige woonvormen dreigen vele ouderen in een isolement te raken. Om dit te doorbreken biedt Buitenblik diverse leuke en informatieve fietsroutes aan, die een oefening op de hometrainer een stuk aangenamer maken.

Nijmegen - Het was halverwege april, tijdens de eerste lockdown door de coronacrisis, toen de Nijmeegse filmmakers Sonja Willems en Jonathan Oosterhout samenkwamen om met hun creativiteit en kunde ouderen een hart onder de riem te steken. Deze week openden zij hun website Buitenblik waarmee zij de kijker in korte video’s meenemen door Nijmegen op de fiets. “We hoorden in de media hoe schrijnend de situatie was in de verzorgingshuizen en zochten een manier om ouderen mee naar buiten te nemen, ook al is het virtueel”, vertelt Sonja.

Thema-tochten

Fiets- en beweegfilms bestaan al langer en hebben als voornaamste doel om de kijker aan het bewegen te krijgen. Buitenblik heeft daarentegen juist het uitgangspunt het gevoel van isolatie weg te nemen. Vier fietsfilms met als thema’s bijzondere plekjes, oorlog, oude fabrieken en de Romeinen bieden leuke feitjes en afwisseling. De films worden gepresenteerd door Ellen Barten. Samen met haar fiets je door onder andere het centrum, Nijmegen-West, het Stadseiland en Bottendaal. “Het is leuk om iets over je stad te weten te komen en ik heb tijdens de tochtjes ook nieuwe dingen geleerd. De Stevenskerk is een iconisch beeld waar veer interessants over te vertellen valt. Op het Emaushof naast het stadhuis hangen de foto’s van de achthonderd slachtoffers van het bombardement in 1944 en dat had veel indruk op mij gemaakt. Het is een klein steegje dat je zo over het hoofd ziet.”

Verantwoord bewegen

Om blessurevrij te fietsen, beginnen de films met een korte warming-up en eindigen deze met een cooling-down. “Als ik sport, ga ik er vanaf het begin meestal vol in. Het is eigenlijk wel beter om eerst even te rekken en strekken voor je in de huiskamer op de fietstrainer stapt”, vertelt Ellen. “Daarvoor zijn er gymnastiekoefeningen samengesteld door geriatrie fysiotherapeuten, die je ook zonder een aansluitende ‘fietstocht’ kunt uitvoeren. Voor dementerende ouderen zijn er kortere filmversies, zonder de wetenswaardigheden en oefeningen”, vult Sonja aan.

Op de website staan ook korte videoboodschappen van bekende Nijmegenaren, waaronder burgemeester Hubert Bruls en Hennie ‘Henniesee’ Linders van de buurtsuper Jan Linders aan de Weurtseweg. Daarmee steken ze hun stadsgenoten een hart onder de riem tijdens deze coronacrisis.

De website Buitenblik is een sociaal initiatief en is gratis toegankelijk. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en wordt aangeboden aan Nijmeegse verpleeghuizen en verschillende maatschappelijke organisaties.

www.buitenblik.com

Auteur: Jimmy Israël

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden