Foto:

Tess, Yannieck, Thor en Benjamin

Als burgemeester heb ik het voorrecht af en toe mensen te mogen ontmoeten in zeer positieve omstandigheden. Afgelopen week was het weer een keer zover: ik heb de jaarlijkse kinderlintjes uitgereikt.

Deze uitreiking doen we als gemeente ieder jaar rond de Internationale Dag van het Kind. We willen ermee laten zien dat kinderen een belangrijke bijdrage kunnen leveren en ondanks de jonge leeftijd toch ook een verschil kunnen maken. Normaal doen we deze uitreiking in het stadhuis. Met klasgenootjes, ouders en familie, muziek, fruit en ranja. En met kindervriend Klaas van Kruistum als presentator. Dat kon dit jaar vanwege corona niet. Vandaar dat ik de helden van dit jaar afgelopen week mocht opzoeken in hun klas en hen daar als verrassing de lintjes mocht uitreiken.

‘Ook kinderen geeft het voldoening iets voor een ander te doen’

Vier kinderen dit jaar. Wat minder dan anders, maar daarom niet minder belangrijk. Tess, Yannieck, Thor en Benjamin zitten op vier verschillende scholen. Al deze scholen hebben heel fijn meegewerkt om de verrassing mogelijk te maken. De kinderen hebben alle vier geheel andere prestaties geleverd. Tess heeft samen met haar moeder geholpen bij een brand bij een kinderdagverblijf om de kinderen op te vangen. Yannieck heeft met een sponsoractie NEC gesteund en ook nog een aantal mensen een seizoenkaart bezorgd. Thor heeft als wijkheld al enorm veel zwerfafval opgehaald in zijn eigen wijk. En Benjamin heeft gezorgd voor zwaaistenen in de stad om naar eenzame mensen te zwaaien en voor ontmoetingen te zorgen.

Compleet verschillende zaken; met één overeenkomst: ze deden het voor een ander. Mooi om te zien, in een tijd waarin veel mensen het moeilijk hebben, dat er kinderen zijn die al op jonge leeftijd er staan voor een ander wanneer ze dat nodig vinden. Complimenten waard en het kinderlintje is dan ook meer dan verdiend.

Nijmegen is een stad van mensen vóór mensen. Veel mensen doen belangeloos wat voor een andere en helpen zo de stad vitaal te houden. Uit de jaarlijkse uitreiking van de kinderlintjes maak ik op dat dit ook in de toekomst wel goed zit en dat vrijwilligerswerk er ook bij de jeugd al goed inzit.

Ik roep alle kinderen op het voorbeeld van de vier helden van dit jaar (en dat van alle helden van eerdere jaren) te volgen. Het geeft voldoening iets voor een ander te doen. En wie weet, ontmoeten we elkaar dan volgend jaar bij de kinderlintjes. Hopelijk weer bij een uitgebreide feestelijke bijeenkomst.

Reageren op deze column? Mail secretariaatburgemeester@nijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden