Foto:

Wereldlichtjesdag Nijmegen

Nijmegen - Op 13 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden er dan kaarsen aangestoken voor overleden kinderen, zodat er een golf van licht ontstaat. Een golf die zegt dat deze kinderen niet worden vergeten, en dat er aandacht is voor de mensen die leven met gemis. De afgelopen acht jaar verzorgde Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen een bijzondere bijeenkomst vanuit de Stevenskerk in Nijmegen. Dit jaar kunnen we de deuren van de Stevenskerk, vanwege de maatregelen die de COVID19 pandemie met zich meebrengt, niet openen voor bezoekers. We verzorgen daarom die avond een livestream die mensen vanuit huis kunnen volgen.

Sinds 1997 wordt elk jaar Wereldlichtjesdag georganiseerd. Het is een dag om een kaars aan te steken ter nagedachtenis aan een overleden kind. Wie een kaars wil branden voor een overleden kind, is welkom om zich aan te melden voor de livestream. Dat geldt voor iedereen die zich met een overleden kind verbonden voelt: vader of moeder, broer of zus, opa of oma, vriendin, oom of buurvrouw. Kortgeleden of decennia terug, iedereen wordt uitgenodigd om een lichtje te branden voor dit kind, kleinkind, broer of zus, vriendje. Het kan gaan om een jong kind, maar ook een volwassen kind. Waar het om gaat is dat op het moment van overlijden een of beide ouders nog in leven zijn.

Aandacht voor verlies van een kind

Als een kind sterft heeft dat grote impact op de omgeving. Of het nu om een stil- of pasgeboren baby of een volwassen kind gaat. In de donkere dagen van december kan het heel fijn zijn herkenning te vinden bij mensen die weten wat het is om het verlies van een kind te dragen. We verzorgen net als andere jaren een bijzondere herdenking, waarbij we voelbaar willen maken dat we ook op afstand met elkaar verbonden kunnen zijn. We spreken troostende woorden, de namen van de kinderen komen in beeld, er is zang en dans, en natuurlijk veel licht. Mensen die zich aanmelden krijgen ook de mogelijkheid om een berichtje voor het kind dat ze herdenken achter te laten. We verzamelen de berichtjes aan de grote kroonluchter in het midden van de prachtige Stevenskerk.

Organisatie

De organisatie van deze avond is in handen van Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen. Het Radboudumc en de Stevenskerk hebben zich van harte verbonden aan dit initiatief en diverse andere organisaties ondersteunen de bijeenkomst. Een groep vrijwilligers zet zich in om een sfeervolle en troostende avond neer te zetten.

Aanvangstijd

De livestream start om 18.30 uur. Mensen die zich aanmelden ontvangen in de week voorafgaand aan 13 december de link en hebben dan ook de mogelijkheid om te testen of alles goed werkt.

Aanmelden

We vinden het heel belangrijk om, ook nu we op afstand met elkaar herdenken, het intieme karakter van de bijeenkomst zo veel mogelijk te waarborgen. Alleen mensen die zich vooraf aanmelden ontvangen de link naar de livestream. Aanmelden geeft ons bovendien de mogelijkheid om de namen van de kinderen (indien gewenst) mooi in beeld te brengen, een berichtje aan de kroonluchter te bevestigen en ook in de kerk een klein lichtje klaar te zetten. Voor vragen kunnen mensen ook bellen naar Floortje Agema (06 150 508 78).

www.wereldlichtjesdagnijmegen.nl (aanmelden tot uiterlijk 10 december)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden