Lecture The Parliament of Things via live stream

Nijmegen - op maandag 23 november van 20.00 - 21.30 uur organiseert Radboud Reflects en Stichting Internationale Spinozaprijs ‘The parliament of Things, een lecture (live stream) door filosoof Bruno Latour.

Moet we de het gat in de ozonlaag, de ruimte, rivieren, natuur, dieren, planten of dingen moraliteit toekennen? En moeten ze daarmee een stem krijgen in het politieke debat? De beroemde Franse filosoof en socioloog Bruno Latour kwam begin jaren ’90 al met het vernieuwende idee om ecologie te politiseren. De natuur heeft een democratische stem zo stelt hij. Luister naar wat het betekent om niet-mensen een stem te geven in het politieke debat en hoe deze gedachte moet leiden tot een andere omgang met alles wat niet-mens is .

Parlement van de dingen
Volgens Bruno Latour leven we in een nieuw klimaatregime, waarin de invloed van de mens op de natuur allesbepalend is en we talloze verbindingen aangaan met de natuurlijke wereld. In dit zogenaamde Antropoceen zijn mensen, dieren, planten en dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat onze invloed op de natuur daardoor ongekend groot is, moeten we volgens Bruno Latour alles wat niet-mens is een stem geven. Deze stem kan verwoord worden via een rollenspel in een ‘parlement van de dingen’. Dit helpt ons op weg om onze natuur te behouden voor toekomstige generaties.

Verbeeldingskracht
Latours idee van een parlement van de dingen heeft inmiddels weerklank gevonden. Zo kreeg in Nieuw-Zeeland de Whanganui-rivier dezelfde wettelijke status als de mens. In Nederland is de Ambassade van de Noordzee opgericht om te onderzoeken of we de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem kunnen geven. Wat betekent het om niet-mensen een stem te geven in het politieke debat? Hoeveel vraagt dit van onze empathie en verbeeldingskracht? En is er in de politieke realiteit ruimte voor dit soort gedachte-experimenten?

Vanwege corona is Bruno Latour niet fysiek aanwezig, maar via Skype. Hij gaat na zijn lezing live gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink.


Over de spreker

Bruno Latour is een gerenommeerde Franse filosoof en socioloog en laureaat van de Spinozalens 2020. Hij is verbonden aan Cornell University en oprichter van Sciences Po Medialab. Latour engageert zich met maatschappelijk vraagstukken, zoals kwesties rondom technologie en klimaat, en mengt zich met regelmaat in het maatschappelijke debat.

Latour schreef vele boeken over techniek en klimaat, waarvan verschillende naar het Nederlandse zijn vertaald, zoals Oog in oog met Gaia (2017) en We zijn nooit modern geweest (2016). Dit najaar verschijnt de bundel Het parlement van de dingen – over ecologie en de representatie van niet-mensen, met een vertaling van de belangrijkste teksten van Bruno Latour over het parlement van de dingen en ecologie.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de uitreiking van de Spinozalens 2020 aan Bruno Latour op 24 november en is onderdeel van het landelijke educatie- en publieksprogramma Welkom in het Parlement van de Dingen. Kijk voor meer informatie op: www.parlementvandedingen.nl

De voertaal is Engels.

Deelname

Deze lezing kun je online via een livestream bijwonen. Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Inschrijven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden