Biografie van oud-N.E.C.'er Frans Paymans

Biografie van oud-N.E.C.'er Frans Paymans

Nijmegen - Aan de grote stapel voetbalbiografieën die in korte tijd in Nederland op de markt zijn verschenen, is er dit jaar nog eentje toegevoegd. Na de levensverhalen van Johan Cruijff, Wim Kieft en Memphis Depay is dit jaar de biografie van oud-NEC’er Frans Paymans verschenen: 'Het is een wedstrijd'.

Paymans was in de jaren tachtig en negentig de voorstopper van N.E.C. Hij speelde een paar honderd wedstrijden in de Nederlandse eerste- en eredivisie. Met zijn lange haren en baard groeide hij uit tot een cultfiguur in De Goffert. Zijn grootste kwaliteit? Spelers uitschakelen die wél konden voetballen.

In 2011 kreeg Frans een zeldzame vorm van kanker. Hij genas, maar de ziekte keerde in 2016 terug. Een slopende ’tweede helft’ volgde, waarin Frans opnieuw de dood in de ogen keek en ternauwernood overleefde. Nu brengt hij zijn verhaal naar buiten. Om mensen een hart onder de riem te steken die ook onder die verschrikkelijke K-ziekte lijden.

Een groot deel van de opbrengsten van dit boek komt ten goede aan het KWF Kankerbestrijding en de Stichting Matchis die een geschikte stamceldonor voor hem vonden. Dankzij hen en de medische staf van het Radboud UMC kan Frans zijn verhaal in boekvorm navertellen.

Het boek ’Het is een wedstrijd.’ is verkrijgbaar bij de Nijmeegse boekhandel Dekker van de Vegt en de N.E.C. fanshop. Online bestellen kan ook via www.franspaymans.nl, waar je alle informatie vindt over het boek en Frans Paymans zelf. Daar kun je ook een fragment uit het boek lezen. De prijs is € 24,95 (exclusief verzendkosten á 3,95).

Lees hieronder de reactie van Jochem van Gelder: "Het boek 'Het is een Wedstrijd', geschreven door ghostwriter Jan Spoorenberg vertelt zeer beeldend over de manier waarop Frans door het leven is gestruikeld. De rode draad is zijn laatste, succesvolle, stamceltransfusie die zijn leven redde. Terwijl het nieuwe leven bij Frans binnendruppelt blikt hij onder meer terug op zijn jeugd in Vught, zijn voetbalcarrière bij N.E.C. en zijn ongelukkige arbeidsverleden bij McDos. Exemplarisch voor de talrijke verkeerde beslissingen die hij tijdens zijn leven nam is zijn reis naar de toenmalige DDR waar hij zijn grote liefde dacht te vinden. Het IJzeren Gordijn weerhield hem om op tijd terug te zijn voor de historische wedstrijd van NEC tegen Barcelona. Dit soort anekdotes maken het boek tot een echte page-turner. Zelfs een niet lezer als ik ben had maar een forse adem nodig om het uit te lezen. Complimenten voor de manier waarop Jan Spoorenberg Frans’ verhaal vertelt en heel veel respect voor het feit dat Frans iedere keer weer met een kinderlijke onbevangenheid de strijd aangaat tegen alle tegenslag. Met de slopende kanker als grootste vijand. Dit zonder te verzuren. Het boek is dan ook geen afrekening met al diegenen die hem zo teleurstelden. Het is een ode aan het leven en een steun in de rug voor ieder die met tegenslag te maken heeft."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden