Bewoners nemen initiatief: 25 woningen erbij in Balgoij

Bewoners nemen initiatief: 25 woningen erbij in Balgoij

Balgoij - Balgoij krijgt er de komende 10 jaar 25 woningen bij. De nieuwe woningen komen te staan langs de zuidzijde van de Maasakkers aan de westkant van het dorp. Bijna de helft worden betaalbare woningen voor starters. Het college van de gemeente Wijchen dinsdag besloten hieraan mee te werken. Goed nieuws, vindt wethouder wonen Geert Gerrits. "Dit initiatief draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp en sluit mooi aan op de woonbehoefte van Balgoij en onze gemeente."

De woningen vormen straks samen een gemêleerde woonbuurt voor diverse doelgroepen. Van de 25 woningen gaan er 11 à 12 naar een groep jonge starters die in Balgoij wil blijven wonen. Deze groep heeft zich verenigd in een zogeheten CPO, een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap dat zelf het ontwerp van hun woningen ontwikkelt.

CPO als beste mogelijkheid

Niels Jacobs, voorzitter CPO Balgoij: "In Balgoij zijn slechts enkele starterswoningen beschikbaar. Toen twee jaar geleden Stichting Leefbaar Balgoij de woonvisie actualiseerde, bleek een grote groep jongeren, waaronder ik, in Balgoij te willen blijven wonen. We zijn toen samen met de Stichting en de gemeente aan de slag gegaan. Een CPO bleek de beste mogelijkheid te zijn om dit voor elkaar te boksen. Daarom hebben we vorig jaar een CPO-vereniging opgericht. Nu de locatie bekend is, kunnen we verder met het concreet maken van onze plannen. Eindelijk!"

Nieuwbouw met meerwaarde

Wethouder Gerrits juicht het initiatief in Balgoij toe: "Erg mooi als mensen uit het dorp zelf de handen ineen slaan voor zo’n uitdagende klus. Op deze manier heeft nieuwbouw echt een toegevoegde waarde voor de gemeenschap. Daarom werken we als gemeente hier graag aan mee. Natuurlijk blijven we scherp letten op kwaliteit en op het behalen van de gemeentelijke woonopgaven. Met minimaal 50 procent betaalbare woningen zitten de initiatiefnemers op de juiste koers. Binnenkort hopen we de intentieovereenkomsten te kunnen ondertekenen waardoor er voor alle partijen duidelijkheid ontstaat."

Tegelijk met de nieuwbouw worden met de grondeigenaar afspraken gemaakt over het slopen van voormalige agrarische opstallen nabij de rotonde Balgoijseweg-Drutenseweg. Het woningbouwplan omvatte oorspronkelijk 44 woningen verspreid over een groter gebied, maar daarmee ging de gemeente niet akkoord.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden