Schrijf een brief met Amnesty International


Foto:

Schrijf een brief met Amnesty International

Nijmegen - Rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, worden miljoenen brieven geschreven. Dit voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Nijmegen komen mensen digitaal samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Op donderdag 10 december vindt er een livestream plaats vanuit de Stevenskerk. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechten-event: schrijf een brief, verander een leven!

https://www.facebook.com/events/399509184748283

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Dit jaarlijkse evenement dat normaal de hele dag in Bibliotheek De Mariënburg plaatsvindt, zal dit jaar door het campagneteam Nijmegen for Yulia, de werkgroep Amnesty Nijmegen en de Amnesty Studentengroep Nijmegen in gepaste vorm worden voortgezet.

Op 10 december tussen 18.00 en 22.00 uur organiseert @Nijmegen_for_Yulia een online event, live vanuit de Stevenskerk. De avond wordt geopend door burgemeester Bruls waarna host Eva Eikhout in gesprek gaat met verschillende gasten. Tijdens een panelgesprek met Dare to Decolonize, Roze Woensdag, Pride Photo Nijmegen en de nachtburgemeester bespreken we mensenrechten in de eigen stad. Gesprekken worden afgewisseld met optredens van bekende Nijmegenaren zoals Wout Waanders, Rhea Elise Khoeblal, Sandra Pham en theatergroep GRAS.

Tussen de optredens door is er tijd om samen (vanaf je eigen bank) brieven te schrijven voor mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Iedereen kan zich gratis inschrijven voor het evenement via de link Bit.ly/nijmegenw4r! Via dezelfde link kan je ook een gratis schrijfpakket bestellen dat binnen een paar werkdagen in je brievenbus ligt.

Schrijven werkt!

Briefschrijvers kunnen hun brieven inleveren bij speciale brievenbussen die door de stad verspreid staan of zelf opsturen. De locaties van de brievenbussen worden binnenkort bekend gemaakt, o.a. bij de Bibliotheek De Mariënburg. Dit jaar kunnen de brieven ook digitaal geschreven en verstuurd worden! De keuze is aan jou.

Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Zie hier de successen van Write for Rights 2019.

https://www.amnesty.nl/organiseren/successen?fbclid=IwAR0NZ8MDAwYC35Yd43SadKG_IBwwmT_jp84eyDf3TVG4pYrf3QhEVAlACkE

Voor wie schrijven we? Dit jaar komen we in actie voor deze 10 mensen die onterecht zijn gevangengezet of worden bedreigd.

https://www.amnesty.nl/organiseren/voor-wie-we-schrijven

We schrijven bijvoorbeeld voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor LHBTIQ+’ers. Tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen 3 jaar celstraf krijgen voor hun LHBTIQ+-activisme.

Speciale aandacht gaat ook uit naar Yulia Tsvetkova, waarvoor het campagneteam Nijmegen for Yulia het afgelopen jaar actie heeft gevoerd. Help mee om alle aanklachten tegen deze mensen te laten vallen. Elke actie telt, en zelfs vanaf je bank kan jij écht verschil maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden