Een jaar getekend door de pandemie


<p>Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls kijkt met trots terug, ondanks de vele uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt: &quot;Ik ben positief gestemd over het gedrag van veel mensen.&quot;</p>

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls kijkt met trots terug, ondanks de vele uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt: "Ik ben positief gestemd over het gedrag van veel mensen."

(Foto: Persfoto gemeente Nijmegen)

Een jaar getekend door de pandemie

Het afgelopen jaar zal voor ons allemaal de boeken in gaan als het jaar waarin het coronavirus de boventoon voert. Wie niet direct getroffen werd door het virus, merkte alsnog de gevolgen op het alledaagse leven door de ingrijpende maatregelen. De crisis heeft de werkzaamheden van Hubert Bruls als burgemeester van Nijmegen, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid én voorzitter van Het Veiligheidsberaad ‘ontzettend getekend’. “Je zou bijna vergeten dat we ook nog een januari en een februari hebben gehad dit jaar.”

“Als ik terugkijk op deze crisis, denk ik ten eerste aan de mensen die ziek zijn geworden of zijn overleden. Maar ook als je niet in letterlijke zin door het virus bent geraakt, kan de pandemie grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld op het werk, in je onderneming, op school en in je studie. Ook vele stadsgenoten hebben dit ondervonden en desondanks zijn de mensen over het algemeen rustig gebleven. Iedereen is zo goed mogelijk aan het werk gegaan, zodat de samenleving bleef functioneren. Wat dat betreft ben ik trots op onze stad; ondanks de ellende werd er ook gelachen en bleven de Nijmegenaren doorgaan.”

Rust bewaren

Als de pandemie in het voorjaar toeslaat, wordt burgemeester Bruls geconfronteerd met een ongekende situatie. Toch wordt hij niet van zijn stuk gebracht. “Van de eerste dagen herinner ik mij dat het heftig was en dat ik tegelijkertijd vrij kalm reageerde. Het was duidelijk dat ik in korte tijd veel beslissingen moest maken. Dan kan ik snel schakelen en ga ik gewoon door; het is ook om die reden dat ik in oktober er even tussenuit moest om mijn rust te nemen. Het was bijzonder om tijdens de eerste lockdown te ervaren hoe rustig het op straat was en hoe stil de stad was. Dit was nog nooit gebeurd en daarvoor moest van alles georganiseerd worden. Dat was uitdagend.”

De reacties van de Nijmegenaren zijn een stuk rustiger dan reacties van elders uit het land, merkt Bruls op. “Vanaf het najaar ben ik veel op pad geweest in de stad om diverse groepen in onze samenleving te bezoeken; jong en oud, scholen en horeca, van kerkgenootschappen tot moskeeën, je merkt in die veelheid aan reacties toch dat men met opgeheven hoofd doorgaat.”

Stapje voor stapje

Waar de één schreeuwt om het strikter naleven van de maatregelen, roept de ander om versoepeling. Die veelheid aan opvattingen zorgen voor verdeeldheid in de samenleving en het belangrijkste tijdens zo’n crisis is om de rust te bewaren en een duidelijke boodschap uit te dragen, legt burgemeester Bruls uit. “Als de één vindt dat het strenger moet en de ander het omgekeerde, dan heb je denk ik de goede middenweg te pakken. Je kunt niet elke week met een ander verhaal komen om de ander naar de mond te praten, want dat helpt niet in zo’n crisis. Als een horecaondernemer vraagt of de terrassen in maart weer open mogen, dan moet ik eerlijk antwoorden dat ik dat niet weet. Je moet perspectief bieden, maar geen verwachtingen scheppen die niet reëel zijn. Omdat het al zolang duurt denken we dat we het leven nu al normaal moeten maken, maar het is nog steeds niet normaal. We zitten nog steeds in deze crisis en rustig blijven hoort daarbij. Stapje voor stapje, week na week en maand na maand gaan we vooruit.”

Als voorzitter van Het Veiligheidsberaad is Bruls vaker in het nieuws om uitleg te geven over de coronamaatregelen. Verschillende berichten uit de samenleving weten daardoor dagelijks zijn mailbox te bereiken en die zijn niet allemaal altijd even vriendelijk. “Naarmate de crisis langer duurt, nemen de positieve reacties af in vergelijking met de negatieve reacties. De mensen zijn het zat, raken gefrustreerd en zijn boos. Veel van die negatieve reacties komen van buiten Nijmegen, omdat mensen mij ook op tv zien. Het zijn reacties uit onvrede over de horeca die dicht moet of de boetes die worden uitgedeeld. Soms stuur ik een reactie terug om inhoudelijk erop in te gaan en dan merk ik dat men toch positief verrast is, dat ze een antwoord terug krijgen. Beledigingen, daar reageer ik niet op. Uiteraard is het niet leuk als dat dag na dag gebeurt. Gelukkig zijn er ook positieve reacties, waar ik mij dan aan vasthoud.”

Heftiger dan gedacht

Terugkijkend en met de kennis van nu heeft de aanpak in de zomerperiode anders gekund. “Over de vakanties naar het buitenland had ik persoonlijk veel duidelijker gezegd en meer gewaarschuwd: ‘niet doen’, al ga ik echter niet zelf over de totstandkoming van de landelijke maatregelen. En dat merken we nu. Er werd al gewaarschuwd dat we in de winter eenmaal meer last van virussen hebben dan in het voorjaar en in de zomer en het is heftiger uitgekomen dan ik had kunnen indenken. Ik denk eerlijk gezegd dat we van de zomer te soepele maatregelen hebben genomen.”

De focus op de coronacrisis zorgde ervoor dat vele taken kwamen te vervallen, die een burgemeester in normalere tijden uitvoert. “Veel bijeenkomsten zoals evenementen en openingsceremonies gingen dit jaar niet door. De weekenden waren daardoor erg rustig. In vijftien jaar burgemeesterschap heb ik het wat dat betreft niet eerder meegemaakt. Het hoeft voor mij niet meer zo volgepland als voor de coronacrisis, maar dit soort evenementen en bijeenkomsten maken het leven leuk en de stad levendig. Daar kijk ik absoluut weer naar uit. Een bijkomend effect van deze crisis is tevens dat je erachter komt wat echt belangrijk is in je leven: de gezondheid en het welzijn van jezelf en van de mensen die je liefhebt.”

Richting normaal

Voor het komende jaar klinken er hoopvolle woorden en verwachtingen. “Ik ben positiever gestemd nu de vaccins op de markt komen. 2021 Gaat er wat dat betreft anders uitzien en ik heb de hoop dat we in de loop van het jaar weer langzaam richting een normaal leven gaan.” Een groot evenement als de Vierdaagse, zit dat dan al in het vooruitzicht? “Daar kan ik nu geen antwoord op geven. Ik denk dat je die vraag pas in april aan mij moet stellen, want dan kunnen we pas echt definitief zeggen of het door kan gaan of niet.”

Met de huidige maatregelen waren de feestdagen voor iedereen meer ingetogen en dus ook voor het gezin van de burgemeester. “Ik heb geen twintig man om mij heen nodig om een goed kerstfeest te hebben. We vieren de feestdagen thuis in de huiselijke kring en: géén vuurwerk! Daar deed ik toch al niet aan en in deze periode al helemaal niet.”

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden