<p>De muziek van Bach is Wouter van Haaften en Anne van Tilburg op het lijf geschreven. &quot;De muziek raakt je ziel.&quot;</p>

De muziek van Bach is Wouter van Haaften en Anne van Tilburg op het lijf geschreven. "De muziek raakt je ziel."

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

'Muziek van Bach is absolute rijkdom'

Solisten die ook de koorpartijen zingen. Publiek dat de slotkoraal slechts mag neuriën in plaats van zingen. De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor de uitvoering van de Bach Cantates in Nijmegen. Zondag 14 februari is de volgende uitvoering. Als tenminste de lockdown is opgeheven.

Ze noemen Johann Sebastian Bach de allerknapste en meest begaafde componist. Dirigent Wouter van Haaften (79) uit Nijmegen en alt Anne van Tilburg (44) uit Groesbeek spreken vol bewondering en lovend over de muziek van Bach. Het is een componist naar hun hart.

“De muziek is zo voelbaar. De muziek van Bach raakt je ziel, raakt de essentie van het leven. Als het bijvoorbeeld gaat over onmacht, dan voel je dat aan de muziek. De muziek geeft verbinding met het publiek”, zegt Anne van Tilburg.

Dirigent op school

Ze zingt al sinds haar kindertijd. “Zingen was vast onderdeel op de Vrije School. Ik heb een tijd cello gespeeld. Daar was ik altijd zenuwachtig voor. Dat had ik bij het zingen niet. De keuze voor klassieke muziek lag voor de hand. Mijn ouders zongen opera.”

Dat Wouter van Haaften dirigent zou worden, kwam al in zijn schooltijd aan het licht. “We hadden een klein schoolorkest. Ik speelde fluit, maar een ander ook. Toen heb ik voorgesteld dat ik de maat zou aanslaan. Ik heb gekeken hoe je dat moest doen. Zo zijn we begonnen.” Kortom, hij is een man met leiderschapskwaliteiten. Het wordt meteen bevestigd door Anne van Tilburg.

Iedere tweede zondag van de maand worden in Nijmegen op initiatief van Wouter van Haaften de cantates van Bach uitgevoerd. Eerst is er ’s morgens voor de eerste keer een koorrepetitie. ’s Middags volgt een repetitie met de solisten. ’s Avonds is de uitvoering. De dirigent zorgt voor de bezetting. Solisten komen soms uit alle delen van het land. Wie zo lang dirigeert als Wouter van Haaften mag zich in dat opzicht prijzen met een groot netwerk.

“Het bijzondere van Bach is dat hij voor elke zondag van het kerkelijk jaar een cantate heeft geschreven. Dat voelt als een absolute rijkdom. Het is prachtig hoe hij zijn muziek aan de tekst aanpast. Klinkt er vreugde in de tekst door dan merk je dat aan de uitbundige muziek”, geeft hij aan.

Op afstand

De coronamaatregelen maken het wel lastiger. Er zitten maximaal dertig mensen in de Petruskerk aan de Schependomlaan. Er is geen koor. De solisten zingen de koorpartijen. “Dat vraagt technisch wel iets van je stem”, zegt Anne van Tilburg. “Al is het heerlijk om nu ook eens een koorstuk te mogen zingen.” “Omdat we op afstand zitten, hoor je elkaar niet. Dat is lastig.”

Wouter van Haaften heeft ervaren solisten uitgekozen. “Dat is belangrijk want Bach is een van de allermoeilijkste componisten. Zo’n cantate vereist dat je goede solisten hebt.”

Op 14 februari zijn twee uitvoeringen gepland door Bach Cantates Nijmegen en wel om 19.00 en 21.00 uur.

(Tekst: Vincent Bos)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden