D66 bezorgd om toename huiselijk geweld bij avondklok: ‘Uitbreiding bereikbaarheid Veilig Thuis’

D66 bezorgd om toename huiselijk geweld bij avondklok: ‘Uitbreiding bereikbaarheid Veilig Thuis’

Nijmegen - D66 Nijmegen maakt zich ernstige zorgen om een toename van huiselijk geweld tijdens deze tweede lockdown. Om Nijmeegse gezinnen zo goed mogelijk te wapenen tegen huiselijk geweld wil D66-raadslid Marijke Synhaeve dat Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, komende tijd ook in de avonduren laagdrempelig bereikbaar is voor hulpvragen en meldingen.

"Tijdens de eerste lockdown was er een sterke toename van kindermishandeling, zo blijkt uit recent onderzoek van Universiteit Leiden. Het instellen van een avondklok komt daar nog bovenop. D66 vreest dan ook voor gezinnen waar nu al veel spanningen zijn en waar sprake is (of dreigt te zijn) van huiselijk geweld."

Synhaeve: “Een veilig thuis is zó belangrijk. Dat staat tijdens deze crisis meer dan ooit onder druk. Gezinnen zitten hele dagen samen thuis, dat zorgt voor grote spanningen. Een avondklok zal die spanningen nog verder verhogen. We moeten dan ook nú actie ondernemen om erger te voorkomen. Het minste dat we kunnen doen is ervoor zorgen dat gezinnen en omstanders op elk moment laagdrempelig hulp kunnen vragen en advies kunnen inwinnen.”

Meldpunt voor huiselijk geweld Veilig Thuis is cruciaal voor het signaleren en aanpakken van huiselijk geweld en is telefonisch 24/7 bereikbaar. Soms is bellen echter moeilijk. Daarom heeft Veilig Thuis ook de mogelijkheid om via de chat contact op te nemen. In de regio Gelderland-Zuid wordt vaak gebruik gemaakt van deze chatfunctie. De chatfunctie bij Veilig Thuis is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Vanwege de avondklok wil Synhaeve dat de chatfunctie nu ook in de avonduren en in het weekend beschikbaar wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden