Ondernemers: ‘We zijn nog steeds optimistisch’


<p>Maarten Driessen (links) en Floyd Schoenaker denken in hun Eetbar Bloom na over de toekomst.</p>

Maarten Driessen (links) en Floyd Schoenaker denken in hun Eetbar Bloom na over de toekomst.

(Foto:)

Ondernemers: ‘We zijn nog steeds optimistisch’

Er is veel gebeurd in het leven van horeca-ondernemers. Ook in dat van Maarten Driessen (35) en Floyd Schoenaker (29). Vol optimisme zijn ze tijdens de eerste lockdown keihard aan de slag gegaan met take-away vanuit hun Eetbar MikMak op Kelfkensbos. Ze hebben tegen de stroom in op 1 januari zelfs hun tweede zaak, Eetbar Bloom in de Lange Hezelstraat, geopend. “We blijven altijd lachen, maar we zien er wel heel erg naar uit dat onze klanten hun bordje weer bij ons komen leegeten”, vertelt Maarten. “Het contact met je gasten, daar doe je het voor. Zonder dat word je gek.”

“Dan ben je niet helemaal goed, hé?”, lacht Maarten wanneer hij vertelt over de recente opening van Bloom. “We hadden energie over en we vertrouwen erop dat aan deze tijd ook weer een einde komt.” Eén ochtend zaten ze een beetje in de put. De dag na de plotselinge lockdown in het voorjaar. “Bizar was het”, vertelt Floyd. “Om 17.30 uur kregen we te horen dat alle gasten om 18.00 uur weg moesten zijn. Een kwartiertje later stond er een agent op de stoep om te controleren of we de ovens uit hadden en de gevelverlichting gedoofd was.”

Herpakken

De ondernemers herpakten zichzelf na de eerste schrik en begonnen meteen met afhaalmaaltijden. Floyd: “We gaan niet bij de pakken neerzitten, zeiden we tegen elkaar. Tijdens die eerste lockdown dachten we aanvankelijk nog dat het allemaal niet zo lang zou duren. We wilden zichtbaar blijven met onze afhaalmaaltijden.” Het ‘zichtbaar blijven’ werd een onverwacht succes. “We waren toen niet bezig met de wil om geld te verdienen”, vervolgt Maarten. “In beeld blijven en min of meer de huur kunnen betalen, dat was ons idee.” MikMak bleef fier overeind in het voorjaar en beleefde in de zomer grote drukte toen de restaurants aangepast weer open mochten. “Het was geweldig hoeveel mensen ons hadden leren kennen door de afhaalmaaltijden. Dat we minder mensen mochten ontvangen en met tijdslots moesten werken, vond ik niet zo erg. Daardoor had ik meer tijd om een praatje te maken.”

De huidige tweede lockdown is lastiger voor de ondernemers. Floyd: “We zijn nog steeds positief, maar het loopt minder hard met de afhaalmaaltijden. En, tja, hoe langer het duurt, hoe lastiger het financieel wordt.” De ondernemer legt uit dat de compensatie van de overheid bij lange na de kosten niet dekt. De omzet die ze maken met de afhaalmaaltijden wordt afgetrokken van de steun, zodat ze zelfs het advies kregen om niet teveel te verkopen. “Ook al zijn onze maaltijden heerlijk en elke week weer anders, toch geef je ze wel in een plastic bakje mee. Daar kun je niet zoveel voor vragen.” Daarnaast wordt er minder besteld, omdat mensen thuis maar heel beperkt gasten mogen ontvangen, veel minder dan in het voorjaar. “Maar we zijn vastbesloten dat corona ons niet verslaat,” besluit Maarten strijdvaardig. “Met z’n allen vaccineren en dan weer genieten!”

(Tekst: Gerrit Jan Griepsma)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden