Adoptieouders voor artiesten gezocht


<p>Ook De Reisgenoot, hier op het podium van Doornroosje tijdens de Summerschool, zoekt nog adoptieouders.&nbsp;</p>

Ook De Reisgenoot, hier op het podium van Doornroosje tijdens de Summerschool, zoekt nog adoptieouders. 

(Foto: De Basis / Elske Nissen )

Adoptieouders voor artiesten gezocht

“Kunst helpt velen door de coronacrisis heen te komen en we hebben wat dat betreft een maatschappelijke verantwoordelijkheid nu muziek zó hard nodig is. Normaal gesproken steun je een artiest als je een concertkaartje koopt. Nu de concertzalen dicht zijn, zullen we andere initiatieven moeten opzetten om hen te ondersteunen.”

De lokale muziekscene is belangrijker dan ooit, vertelt Angela Verkuijlen, kwartiermaker bij muzikale broedplaats De Basis. “Tijdens de eerste lockdown werd duidelijk dat door de reisbeperking grote, internationale hoofdacts niet meer in Nederland konden optreden. Daarmee werd het belang van lokale artiesten alleen maar groter. Extra financiële steun is echter nodig en daarom hebben wij ‘Adopteer een Liveshow’ in het leven geroepen. Voor honderd euro ben je adoptieouder van een lokale muzikale act en krijg je twee kaartjes om een uniek concert bij te wonen. De artiesten staan te popelen om weer op te treden.”

Weldoeners

In augustus 2020 organiseerde De Basis in Doornroosje een Summerschool. In drie dagen tijd werkten acht muzikale acts uit Oost-Nederland, waaronder de Nijmeegse KOLLEE en het Arnhemse Youth Reserve, aan hun professionalisering. Er werd onder andere aandacht gevestigd op het zogeheten ‘popmecenaat’. “Samen met professor Helleke van den Braber (Universiteit Utrecht) en Rocco Hueting (De Staat) werd onderzocht welke alternatieve manieren van financiering van de popmuziek bestaan en hoe je de gemeenschap hiervoor in kunt zetten. In de klassieke muziek en beeldende kunst is het veel meer gebruikelijk en geaccepteerd dat weldoeners de artiesten sponsoren, wat mecenaat wordt genoemd. Met ‘Adopteer een Liveshow’ kan je een mecenas worden voor lokale artiesten.”

Exclusief mini-festival

Aanvankelijk zouden de artiesten in de achtertuin van hun adoptieouders een concert verzorgen. “Gezien de coronamaatregelen hebben we dit idee los moeten laten. In overleg met Doornroosje besloten wij om er één muzikale avond van te maken, een klein exclusief festival voor de adoptieouders dus. Per zaal spelen vier acts een muzikale set voor een klein publiek, volgens de richtlijnen. Halverwege de avond wisselen de bezoekers van zaal en doen de artiesten hun kunsten nog een keer over, zodat de adoptieouders kunnen genieten van alle acht optredens.” Vijf acts zijn nog via de website van De Basis te adopteren. Door de recente verlenging van de lockdown is de geplande datum van 4 februari verschoven. “Afhankelijk van hoe het er met de crisis voor staat, zullen de adoptieouders hun artiesten op woensdag 21 april op het podium zien.”

Adopteer een Liveshow is een samenwerking van De Basis, Doornroosje, De Nieuwe Oost Pop, ArtEZ conservatorium en Poppunt Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Gemeente Nijmegen en Rabobank Coöperatief Fonds. Kijk voor meer info op www.debasisnijmegen.nl.

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden