Nijmeegse techno-dj redt weesfietsen van de stort


<p pstyle="PlatteTxt"><span class="Cursief" cstyle="Cursief" style="color: rgb(0, 0, 0); font-style: italic;">Han Frissen, eigenaar van Re-Cycled. Op de achtergrond Maarten Verhoeven.&nbsp;</span></p>

Han Frissen, eigenaar van Re-Cycled. Op de achtergrond Maarten Verhoeven. 

(Foto: Emil Cobussen) )

Nijmeegse techno-dj redt weesfietsen van de stort

De Nijmeegse Han Frissen (39) heeft zijn carrière in de elektronische muziek verruild voor zijn duurzame droom. Met zijn nieuwe bedrijf Re-Cycled knapt hij als schroot achtergelaten fietsen op en verkoopt ze als ‘refurbished’.

“Jaarlijks komen er in Nederland 1 miljoen fietsen bij, terwijl honderdduizenden bruikbare fietsen op de schroothoop belanden. Ik dacht: dit moeten we een stuk slimmer kunnen met z’n allen.”

Afgelopen maart keek Frissen plotsklaps tegen een lege agenda aan. Al zijn boekingen als artiest werden geannuleerd. Ook zijn hard aan de weg timmerende stichting voor recycling van plastic in de evenementenbranche zag alle opdrachten voor de rest van het jaar verdampen. Frissen: “Ik heb toen van de nood een deugd gemaakt door mijn duurzaamheidsidealen in een businessidee te gieten.”

Het opknappen van door de gemeente meegenomen weesfietsen is niet nieuw. “Maar het is wél nieuw om dit te doen vanuit duurzaamheidsredenen. Het boeit mij ook niet of dat het een nieuw idee is, het gaat mij om de impact. Een miljoen nieuwe fietsen per jaar betekent een enorme uitstoot van CO2 en verspilling van grondstoffen.”

Sinds de lancering van Re-Cycled krijgt hij langs alle kanten weesfietsen aangeboden. Frissen: “Gemeenten, studentenhuisvesters, universiteiten: noem maar op. Dit geeft aan dat de verspilling waarschijnlijk nog veel groter is dan ik aanvankelijk dacht.”

Re-Cycled verkoopt de nagekeken en opgeknapte fietsen primair via www.re-cycled.nl, maar klanten zijn ook welkom in de werkplaats annex winkel in creatieve broedplaats De Smeltkroes in het Honigcomplex. Maar wanwege de lockdown komt Frissen nu op afspraak naar een klant toe als die de fiets wil bekijken en uitproberen. “Gelukkig kan ik mensen via de webshop nog steeds aan een nieuwe fiets helpen in deze barre tijden”, zegt de ondernemer opgewekt.

De fietsen knapt hij niet zelf op. Dat wordt gedaan door Maarten Verhoeven (62), die na een carrière als manager in de zorg zijn hart volgde en zich liet omscholen tot fietsenmaker. Frissen: “Maarten is net als ik een klimaatridder, dus we zijn de perfecte match.”

Re-Cycled is momenteel met stichting Wijkwerk in contact om te kijken of er op termijn werk gecreëerd kan worden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Maar de focus ligt eerst vooral op het schrijven van zwarte cijfers.”

Re-Cycled is gevestigd aan de Waalbandijk 16 in Nijmegen, unit 02.

www.re-cycled.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden