D66 Nijmegen wil volgende jaarwisseling gemeentelijke vuurwerkshow

D66 Nijmegen wil volgende jaarwisseling gemeentelijke vuurwerkshow

Nijmegen - D66 Nijmegen wil dat de gemeente de komende jaarwisseling een vuurwerkshow organiseert. Dit moet een alternatief bieden voor het afsteken van particulier vuurwerk. Het afsteken van consumentenvuurwerk blijft volgende jaarwisseling verboden in Nijmegen.

Het vuurwerkverbod heeft zijn vruchten afgeworpen. Er was afgelopen jaarwisseling minder vuurwerkoverlast, schade en milieuoverlast. Het aantal vuurwerkslachtoffers daalde en er kwam door vuurwerk minder fijnstof in de lucht. D66 Nijmegen is hier erg blij mee. Toch vinden D66-raadslid Toon van Gent en D66 fractielid Amar Hemai het verbod op vuurwerk tijdens oudjaar ook jammer voor de vele Nijmegenaren die hier waarde aan hechten. Van Gent: “Het afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling is een jarenlange traditie. Dat dit niet langer kan, raakt veel mensen. Ook dat gevoel is voor ons belangrijk. Wij willen daarom een redelijk alternatief, waarmee we onze traditie in stand houden zonder de overmatige schade van consumentenvuurwerk.”

Dat alternatief vinden Van Gent en Hemai in een lokale vuurwerkshow, op kosten van de gemeente. "Dit kan veilig en met beperkte overlast en schade voor de natuur worden georganiseerd." Nog liever zien Van Gent en Hemai een duurzame variant op een vuurwerkshow: een drone- of lichtshow, mits hiermee een volwaardig alternatief kan worden geboden binnen de kosten.

Met zijn voorstel staan Van Gent en Hemai niet alleen. Ook de Nederlandse Vuurwerkbond pleit er sinds kort voor om vanaf aankomende jaarwisseling in heel Nederland veilige vuurwerkshows van de grond te krijgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden