Avondklokrellen: protest of uitlaatklep?

Avondklokrellen: protest of uitlaatklep?

Nijmegen - Avondklokrellen: protest of uitlaatklep? Actualiteitencollege met politicoloog Gaard Kets. Dinsdag 26 januari 2021 van 20.00 - 20.45 uur. Livestream.

De protesten tegen de avondklok bepalen het nieuws. Sinds zaterdag zijn er iedere avond demonstraties tegen het coronabeleid die vaak uitmondden in gewelddadige rellen waarbij binnensteden worden verwoest. In reactie hierop werden in verschillende steden noodverordeningen afgekondigd, de media reageren geschokt en burgemeesters spreken van burgeroorlog. Hoe heeft de situatie zo kunnen escaleren? Kom luisteren naar politicoloog Gaard Kets over de betekenis en achtergrond van de avondklokrellen.

De livestream staat klaar op het YouTube-kanaal van Radboud Reflects.

https://www.youtube.com/watch?v=vklWXvkOtiU

Deelname is gratis. Abonneer je op dit kanaal en stel je reminder in voor vanavond.

Frustratie en vrijheid

Net als in andere landen roept ook in Nederland het coronabeleid al vanaf het eerste moment weerstand op. Kritisch zijn niet alleen de corona-ontkenners maar ook mensen die de maatregelen zien als een onevenredige beperking van hun vrijheid. Maar na de vernielingen en plunderingen rijst de vraag in hoeverre het nog wel gaat om onvrede met coronabeleid. Zijn de coronarellen een vorm van protest, of is het niet meer dan een uitlaatklep van een groep gefrustreerde herrieschoppers?

Opstand der horden

Politicoloog Gaard Kets stelt dat het beeld dat het enkel om mensen gaat die “lekker willen rellen”, niet klopt. Hij ziet de huidige protesten als een gevolg van het feit dat het politieke debat over corona steeds gericht is geweest op consensus. Dat dit dan uiteindelijk tot escalatie leidt, hoeft ons niet te verbazen.

Programmamaker Liesbeth Jansen gaat in gesprek met politicoloog Gaard Kets over de politieke en maatschappelijke betekenis van de avondklokrellen. In hoeverre is er sprake van een nieuw of uniek fenomeen? Wat gebeurt er als we in deze context oorlogstaal gaan gebruiken? En hebben deze rellen überhaupt wel iets met politiek te maken? Stel ook je eigen vragen via mentimeter.

Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Stel je reminder in en mis hem niet. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden