Géén 4Daagse: ‘We missen de verbondenheid’


<p>&nbsp;De Wijchense Ria van Rossum kijkt nu al uit naar de Vierdaagse in 2022. Nu baalt ze enorm maar ze hoopt volgend jaar weer te kunnen juichen.</p>

 De Wijchense Ria van Rossum kijkt nu al uit naar de Vierdaagse in 2022. Nu baalt ze enorm maar ze hoopt volgend jaar weer te kunnen juichen.

(Foto: eigen foto)

Géén 4Daagse: ‘We missen de verbondenheid’

Nijmegen - ‘Met pijn in het hart’ heeft Stichting DE 4DAAGSE besloten dat de Vierdaagse in 2021 niet doorgaat. Pijn in het hart is er niet alleen bij de organisatie maar ook bij de deelnemers. “Wat ik het meeste zal missen is vooral het enorme gevoel van verbondenheid en toch ook weer elke keer de uitdaging ‘zal ik hem uitlopen?’”, aldus fervent loopster Henny Pol.

Door Annet Kooijmans

Vier dagen gezelligheid en eensgezindheid, de wekenlange voorbereiding, zere kuiten, sterker wordende benen, afgeknelde teentjes, dorst maar dan dat verrukkelijke pilsje bij thuiskomst! Helaas, vorig jaar niet, dit jaar ook niet.

Geen trainingen

Henny Pol uit Arnhem zou dit jaar voor de 11e keer de Vierdaagse lopen, Ria van Rossum uit Wijchen voor de 21ste keer. Henny lacht wat zuur. “Lekker rustig, ik hoef niets op het werk te regelen en vooral, ik hoef niet te trainen. Want zonder goede training durf ik het niet aan.” Ze heeft negen keer de 40 kilometer gelopen en één keer de 30 kilometer. “Die dertig … tja, dat was wel een makkie hoor, ik liep hem met twee vingers in de neus”. Maar toch… wat nu? Hoe blijft ze fit, zonder te trainen voor de Vierdaagse? “Ik schaatst, fietst, wandelt en ga, als het straks weer kan, naar de sportschool.”

“Het meeste mis ik al die mensen die ik ken en die ik nu niet kan ontmoeten”

Ria van Rossum baalt er echt van. Ze is dol op wandelen met al die mensen. Zeker nu ze de Vierdaagse al 20 keer heeft gelopen, herkent ze onderweg veel mensen. “Ik vind wandelen heerlijk. Trainen doe ik samen met de leden van mijn favoriete wandelclub WIOS 81 (Wandelen Is Ons Streven red). Nu in coronatijd lopen we twee aan twee. Zo blijf ik lekker fit en hoop in 2022 dan toch die 21ste keer te lopen.” Dat de Vierdaagse dit jaar niet doorgaat begrijpt ze goed. “Maar zo jammer! Het meeste mis is toch al die mensen die ik inmiddels ken en die ik nu niet kan ontmoeten. Wat ik niet zal missen zijn de opstoppingen, plekken waar je niet lekker kunt doorlopen.”

Alternatief

Samen met Koninklijke Wandelbond Nederland bekijkt Stichting DE 4DAAGS nog hoe wandelaars het Vierdaagsegevoel toch nog gezamenlijk kunnen beleven met een alternatieve Vierdaagse. Ria is vastbesloten om die alternatieve Vierdaagse te lopen. Je geeft middels een app vooraf aan welke afstand je wilt lopen (10, 20, 30, 40 of 40 kilometer per dag) en dan zet ze op een zelfgekozen startpunt in je eigen omgeving de app aan. Je bepaalt zelf je starttijd en hebt de hele dag de tijd om een etappe te volbrengen.

Volgend jaar hoopt Ria toch te mogen starten en vooral natuurlijk te mogen finishen. “En mocht het financieel moeilijk worden voor de organisatie dan ben ik zeker bereid een paar tientjes extra te betalen!”

www.4daagse.nl/nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden