Nijmeegse in gesprek met de wereld


<p>Een ontmoeting met Rhea Elise Khoeblal. Via de tablet, dat wel.</p>

Een ontmoeting met Rhea Elise Khoeblal. Via de tablet, dat wel.

(Foto: Jimmy Israël)

Nijmeegse in gesprek met de wereld

Nijmegen - Een praatje met de taxichauffeur, een spontaan gesprek op straat of in de wachtkamer. De verrijking van sociaal contact met een vreemde ontbreekt, nu we zoveel mogelijk binnen blijven. De verlenging van de lockdown biedt daarin geen verandering. “Praten over boeken, muziek en reizen: er zijn apps die je in deze tijd verbinden met onbekenden.”

Door Jimmy Israël

Nu de stad bedekt is met een laag sneeuw is het bezoek van een vriendin onzeker. Het winterse weer is een extra uitdaging, aangezien de Nijmeegse Rhea Elise Khoeblal gebruik maakt van een elektrische rolstoel. Rhea won de titel ‘Nijmegenaar van het jaar 2017’ voor onder andere haar initiatief ‘Buiten spelen’. Vóór de coronacrisis was ze daarmee vaak in de stad te horen met haar openluchtpiano. “Mensen die ik niet kende, maakten makkelijk een praatje en een oud-studiegenote - die violist bleek te zijn - benaderde mij om samen te spelen.”

Wie heb ik nu aan de lijn?

Nu zij al een lange tijd niet meer in de binnenstad kan spelen, mist Rhea dat soort contact. “Ik gebruik YouTube om pianovideo’s te delen; op een oude video dat meer dan 200.000 keer is bekeken krijg ik nog steeds berichten. Je hebt via de reacties nog beperkt contact met je volgers.” Via ‘Dialup’ is zij in staat om direct in gesprek te komen met totaal onbekenden. “Iedereen met een smartphone kan het gratis gebruiken. Je geeft aan waar je interesses liggen en kan lid worden van een zogeheten ‘lijn’. Op basis daarvan krijg je een gesprek zonder beeld met een vreemde. Ik ben onder andere lid van een boekenlijn en heb mensen bijvoorbeeld het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman aangeraden.”

De app is bedacht door twee kunstenaars uit de VS met serendipiteit als uitgangspunt, een gedachte waarbij toeval tot iets moois leidt. “Het tweetal heeft vanwege het coronatijdperk ook de ‘QuarantaineChat’ tot leven geroepen waarin je willekeurig wordt verbonden met iemand, waar ook ter wereld. En als je liever in het Nederlands spreekt, kan je dat van tevoren aangeven. Zo hoeft een vreemde taal geen drempel te zijn.”

 ”Ik had een fijn gesprek met een decorbouwer van de Harry Potterfilms” 

In één jaar tijd heeft Rhea meer dan tweehonderd betekenisvolle gesprekken met mensen uit tientallen landen gehad. “In de eerste helft van dat jaar sprak ik gemiddeld een half uur per dag met iemand. Als het een goed gesprek was, kon dat wel een uur duren. Je ontmoet verschillende personen van diverse leeftijden en met uiteenlopende achtergronden. Zo sprak ik een dame van in de tachtig uit Engeland. Ze was natuurkundige en bezig met het schrijven van een wetenschappelijk artikel. Ook raakte ik in gesprek met een Belg die zaken deed en vanwege de coronamaatregelen plexiglasplaten probeerde te promoten. Een fijn gesprek had ik ook met een decorbouwer van de Harry Potterfilms. We zijn verbonden via LinkedIn en hebben nog wel eens contact via WhatsApp.”

dialup.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden