Stream: Italiaanse muziek

Stream: Italiaanse muziek

Nijmegen - Dit weekend maken de Nederlandse Bachvereniging en blokfluitiste Lucie Horsch in de concertzaal van Concertgebouw De Vereeniging opnames voor 'Venetië, Napels & Rome’, een afwisselend programma met muziek uit deze Italiaanse steden. Met muziek van o.a. Merula, Gabrieli, Mancini, Vivaldi, Provenzale en Corelli. Vrijdag 26 februari om 20.15 uur is de stream van deze opname beschikbaar. De stream is gratis, maar je moet wel een ticket bestellen via sedv.nl/bachenlucie

Tot 1861 was Italië een collectief van steden en staatjes, elk trots op hun eigen kunstenaars. Toch waren er drie steden die boven de rest uitstaken: Venetië, Napels en Rome.

Venetië, ver weg van de pauselijke macht uit Rome, was een muzikaal progressieve stad. Wereldlijke muziek zoals opera bloeide en er werd enthousiast geëxperimenteerd met contrasten. Pausstad Rome was juist conservatief: er was weinig ruimte voor opera en ander werelds vermaak. Musici moesten hun creativiteit kwijt in cantates, oratoria en instrumentale muziek. De zuidelijkste stad van de drie, Napels, genoot van de volle breedte – zowel wereldlijke als geestelijke muziek waren er even populair.

www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden