<p>Impressie van woon- zorgcomplex Aaron.</p>

Impressie van woon- zorgcomplex Aaron.

(Foto:)

Start bouw woon-zorgcomplex Aaron

Nijmegen - In Hof van Holland (Nijmegen-Noord) startte Plegt-Vos in opdracht van Talis deze week met de bouw van woonzorgcomplex Aaron. Het complex bestaat uit 91 appartementen en is bedoeld voor vitale ouderen, ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag én jongvolwassenen met een beperking.

Eind dit jaar is het duurzame gebouw klaar. De eerste 15 van in totaal 45 Talis-woningen zijn deze week via Entree te huur aangeboden.

Naar elkaar omkijken

De 45 Talis-appartementen voor zelfstandig wonende 60-plussers zijn 60 m², rolstoeltoegankelijk en voorzien van één grote slaapkamer met balkon. Verder komen er een gezamenlijke huiskamer, grote tuin en gemeenschappelijke logeerkamer.

“Wat Aaron bijzonder maakt, is dat onze huurders een soort community gaan vormen , een plek waar het gewoon is dat buren naar elkaar omkijken. Hoe dat gebeurt, dat bepalen de bewoners zelf. Ze denken ook vooraf mee over hun nieuwe woningomgeving. Met de eerste huurders van 15 appartementen willen we aan de slag om een goede start te maken voor het samen wonen in Aaron. We willen van hen horen wat hun ideeën zijn over de inrichting van de gezamenlijke huiskamer, welke activiteiten ze leuk vinden. Die inbreng gebruiken we vervolgens om huurders voor de andere 30 appartementen te zoeken, zodat er al een binding samen kan ontstaan”, aldus Dorothée Jansen, de community builder vanuit Talis.

“Veel ouderen hebben de behoefte om samen leuke dingen te doen of activiteiten te organiseren”  

“Veel ouderen hebben de behoefte om samen leuke dingen te doen of activiteiten te organiseren. Een gezamenlijke huiskamer nodigt uit om dit te doen. In een community draag je bij, je helpt en anderen zijn er ook voor jou. Als je zo met anderen leeft, kan dat bijdragen aan de kwaliteit van jouw leven. Door samen te leven, red je je langer in je eigen huis.”

Veel levendigheid

ZZG zorggroep en Talis hebben samen het Vitaal Wonen-concept ontwikkeld; een mix van ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben én ‘wonen met een plus’, voor zelfstandig wonende 60-plussers. De locatie is geschikt voor ouderen. Het ligt naast het toekomstige winkelcentrum, vlakbij station Lent en op een steenworp afstand van het gezondheidsplein. Bovendien vind je er straks ook nog de levendigheid van een nieuw stadsdeel. Voor ouderen die graag dichterbij hun kinderen of kleinkinderen in de Waalsprong willen wonen, is dit ook een goede plek.

Aaron met 91 appartementen

Naast de 45 Talis-appartementen, komen in Aaron 36 wat kleinere appartementen voor ouderen met een (zware) zorgbehoefte. ZZG zorggroep verleent hier de zorg. Woongroep Majstro huurt in Aaron straks 10 appartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Deze kleinschalige woongroep komt op de begane grond. Stichting Majstro is een initiatief van ouders die in Aaron een geschikte woonplek hebben gevonden voor hun kinderen met een meervoudige beperking.

Duurzaam gebouw 

Ook bijzonder aan Aaron is het duurzame karakter van het gebouw. Op het gebouw komen veel zonnepanelen en het krijgt ook deels een sedumdak. Het groene dak helpt bij het opvangen en bufferen van hemelwater en het heeft een koelend effect in het gebouw. Ook bouwt aannemer Plegt-Vos dit gebouw zoveel mogelijk natuurinclusief. Zo komen er gevelnestkastjes, extra groen en speciale vogel- en insectenfaciliteiten in de tuin. Bij de bouw worden ook minerale steenstrips gebruikt die de aannemer op de prefab houtskeletbouwelementen plaatst. Deze zijn biologisch afbreekbaar en niet van echte stenen te onderscheiden.

Aaron heeft straks ook een materialenpaspoort. Daarin staat welke en hoeveel materialen er zijn verwerkt, wat deze waard zijn en hoe bouwstoffen kunnen worden hergebruikt. Talis levert straks een demontabel gebouw op. Het pand is eenvoudig weer uit elkaar te halen en de materialen zijn ooit bij de eventuele afbraak van het gebouw gemakkelijk her te gebruiken.

De naam Aaron 

Het gebouw heet Aaron en op het gebouw komt straks de volledige naam van Julian Aaron Cook. Majoor Julian Aaron Cook (1916 - 1990) gaf op 20 september 1944 tijdens Operatie Market Garden als commandant van een luchtlandingseenheid leiding aan de succesvolle Waaloversteek. Ruim een jaar later ontving Cook de Militaire Willems-Orde uit handen van Koningin Wilhelmina.

www.talis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden