<p>Somaya Al-Sayani: "Ik vocht en vecht voor mijn mensenrechten, voor mijn vrijheid van meningsuiting."&nbsp;</p>

Somaya Al-Sayani: "Ik vocht en vecht voor mijn mensenrechten, voor mijn vrijheid van meningsuiting." 

(Foto: eigen foto)

‘In Nederland ben en voel ik me veilig’

Wijchen - “Nederland is mijn thuis. Het land beschermt me.” Aan het woord is Somaya Al-Sayani, een jonge vrouw afkomstig uit Jemen. In dat land is ze niet veilig en werd ze met de dood bedreigd omdat ze de dingen zegt zoals ze volgens haar zijn. Vanuit haar huiskamer in Wijchen heeft ze een videogesprek van De Brug Nijmegen.

Door Annet Kooijmans

Somaya woont twee jaar in Nederland, ze is journaliste en zet zich als activiste in voor mensenrechten. “Ik houd van mijn leven, ik houd van de vrijheid in Nederland en ik houd van mijn buren.”

Ze spreekt vrijuit, Engels en Nederlands door elkaar. Engels als het snel moet, met emotie, Nederlands om deze taal te oefenen. Bij Radboud In’to Language in Nijmegen volgt ze een cursus Nederlands en hoopt in maart een certificaat op zak te hebben. Wie haar hoort praten, vermoedt dat dit zal lukken.

“Ik ben een atheïst en met die vrijheid wil ik leven”

Het is een bijzonder beeld, deze vrouw uit Jemen, met loshangend lang haar, ongesluierd, in een jurk die haar benen niet helemaal bedekken en makkelijk pratend over de Islam. “Ik heb alles gelezen over de Islam, ik ben als moslim opgevoed, heb een hoofddoek gedragen en heb ontdekt dat er voor mij geen vrijheid in deze religie zit. Ik ben eruit gestapt, ik ben een atheïst en met die vrijheid wil ik leven. Ik vocht en vecht voor mijn mensenrechten, voor mijn vrijheid van meningsuiting. En echt waar, mannen zijn niet beter of sterker dan vrouwen. Nee, soms zijn vrouwen sterker!”

De woorden stromen als een waterval uit haar mond. Ze vervolgt: “Het is best lastig soms. Bijvoorbeeld als ik met mijn medecursisten in discussie ga. Dan praat ik met vrouwen met hoofddoeken. Ik respecteer hen volledig, maar zij moeten aan mij wennen!”

De Nederlandse taal vindt ze moeilijk, maar ze houdt van deze taal omdat ze van het land houdt. “In Nederland ben ik veilig, Nederland beschermt mij”, zegt ze.

“Mijn buren helpen mij met de taal en met andere zaken. Ik heb in dit land ook al vrienden. Natuurlijk, de coronatijd is niet leuk, maar dankzij de mensen om mij heen kom ik er wel doorheen.” Ze noemt deze coronatijd ‘lastig’… het is een woord dat ze perfect weet te gebruiken.

Huiswerk

Somaya is tijdens de cursus een alerte deelnemer. Zij luistert, denkt en praat mee als dat gevraagd wordt door de docent.

Ze maakt haar huiswerk en leest Nederlandse boeken. Zij heeft contact met de andere cursisten afkomstig uit landen als Turkije, Afghanistan, Engeland, India en Syrië.

Hoe ziet ze haar toekomst in Nederland voor zich? “Mijn toekomstdroom is hier als journalist te mogen werken. Maar eerst de taal!”, aldus Somaya. ”En ik blijf me verzetten tegen corruptie. Dat is mijn taak in het leven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden