<p>Vrijwilligers Marijke Kaaijk (links) en Lies Tonino genieten van het zonnetje in de tuin van het Marikenhuis.</p>

Vrijwilligers Marijke Kaaijk (links) en Lies Tonino genieten van het zonnetje in de tuin van het Marikenhuis.

(Foto: Gerrit Jan Griepsma)

‘Er wordt in het Marikenhuis ook veel gelachen’

Nijmegen - Het Marikenhuis is een plek waar mensen met kanker en hun naasten terecht kunnen voor individuele hulp, lotgenotengroepen en diverse activiteiten. Ook in deze coronatijd is het Marikenhuis geopend.

Door Gerrit Jan Griepsma

Het Marikenhuis aan de Slotemaker de Bruïneweg ligt er prachtig bij in het lentezonnetje. De tuin is net vandaag op de schop geweest. De kleurrijke mozaïekbank nodigt uit om te genieten van de warmte op deze eerste dag in maart. Dat is precies wat de vrijwilligers Lies Tonino en Marijke Kaaijk doen. Ze hebben net de dames van één van de lotgenotengroepen gedag gezwaaid en vertellen enthousiast over dit rustpunt in de rollercoaster die kanker heet. “Als de storm na de mededeling ‘u heeft kanker’ en de daarop volgende behandelingen een beetje is geluwd komt het besef dat het leven opeens is veranderd. Dan komen de vragen, de angsten en de verwarring”, vertelt Lies Tonino. “Opeens moet je opnieuw het leven uitvinden.”

“Nu hoor ik bij de mensen die kanker hebben”

Het Marikenhuis biedt daarbij hulp. De vrijwilligers weten dat het voor veel mensen een hele stap is om de drempel van het Marikenhuis over te gaan. Lies: “Met het hier naar binnenlopen wordt gedacht ‘Nu hoor ik bij mensen die kanker hebben’. Dat maakt het spannend om hier naar binnen te komen.”

Eenmaal binnen voelt het Marikenhuis al snel vertrouwd. De woonkamer is gezellig ingericht met een aantal zitjes en een grote tafel met koffie en thee. “Normaal gesproken is zomaar binnenlopen een fijne manier om hier kennis te maken, maar dat kan nu niet”, legt Marijke uit. “Maar er kan wel veel. Het is hier echt veilig. Het is jammer als je vanwege corona hier niet durft te komen.”

Spreekuur

Elke morgen is er een telefonisch spreekuur. En je kunt een ‘live’ afspraak maken om samen met een vrijwilliger te bekijken wat je nodig hebt. Individuele gesprekken, het delen van je vragen in een lotgenotengroep of misschien ben je meer gebaat bij een creatieve activiteit, wandelen of werken in de tuin. “We willen hier maatwerk leveren”, licht Marijke toe. “Samen kijken naar hoe je weer regie in het leven kunt vinden. Vaak zijn mensen bezig met het idee dat ze snel zullen overlijden, dat is de schrik die hoort bij het krijgen van de diagnose ‘kanker’. Maar heel vaak is dat niet zo en wordt het de kunst om opnieuw te voelen hoe je verder wilt leven. En, het is niet zo dat er hier een zware sfeer hangt, of dat er alleen maar tranen zijn. Er wordt hier ook veel gelachen.” 

Aandacht voor naasten

In het Marikenhuis is ook aandacht voor de naasten. Lies: “Ook voor hen verandert het leven drastisch. Herkenning bij andere mensen wiens naaste ook kanker heeft helpt hen om verder te gaan.” En natuurlijk, alles op een veilige corona-proof manier. De groepen zijn kleiner, de hygiëne staat voorop en vrijwilligers en bezoekers letten goed op hun gezondheid en blijven zonodig thuis of laten zich testen. Op deze manier kan het Marikenhuis aangepast open blijven.

www.marikenhuis.nl

“Nu hoor ik bij de mensen die kanker hebben”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden