<p>Irene Miller is een goedlachse vrouw die ondanks alles blij is met haar leven.</p>

Irene Miller is een goedlachse vrouw die ondanks alles blij is met haar leven.

(Foto: Gerrit Jan Griepsma)

‘Niet klagen, maar gewoon doorgaan’

Nijmegen - Irene Miller (59) moet al 3 jaar de eindjes aan elkaar knopen om haar leven gaande te houden. Voor Irene is de Voedselbank daarom een uitkomst. Steeds meer mensen maken gebruik van deze voorziening en de verwachting is dat die vraag nog meer groeit. Daarom kan de Voedselbank zelf ook wel wat extra steun gebruiken. Een actie van kunstwinkel Pro Art helpt een handje. En meer hulp is welkom.

Door Gerrit Jan Griepsma

“Nederland is een welvarend land, hoor je steeds zeggen. Daarom vind ik het schandalig dat er een Voedselbank bestaat. Met een beetje geld erbij voor mensen die in de bijstand zitten zou je dat kunnen oplossen.”

Irene wordt er een beetje boos van dat we met z’n allen in Nederland toestaan dat mensen zoals zij gebruik moeten maken van de Voedselbank. Ze heeft wekelijks 50 euro in de portemonnee om voor zichzelf en haar zoon de boodschappen te doen. Dat is niet veel. Daarom is voor haar de Voedselbank een uitkomst.

Optimistisch

Irene is een goedlachse, optimistische vrouw. Ook al moet ze de eindjes aan elkaar knopen, toch geniet ze van haar leven. Ze heeft haar flat in Oud-West gezellig ingericht en probeert er elke dag wat van te maken. “Je moet het toch zelf doen. Niet klagen, maar gewoon doorgaan.”

Irene werkt als vrijwilliger bij Stip, een organisatie die mensen helpt bij bijvoorbeeld de opvoeding van kinderen of bij het invullen van formulieren. “Dat geeft betekenis in mijn leven. Ik wil niet bij de pakken neerzitten en mijn bijdrage aan de maatschappij leveren.”

“Chips en frisdrank, daar ben je niet mee geholpen”

Drie jaar geleden heeft ze aangeklopt bij Stichting Fibon toen het haar niet meer lukte om rond te komen. Deze organisatie voor budgetbeheer helpt haar sindsdien met haar geld en dat gaat nu goed. Toen heeft ze zich ook aangemeld bij de Voedselbank. Elke vrijdag ontvangt ze haar wekelijkse pakket. Door de beperkte middelen van de Voedselbank helpt de inhoud van de tas haar maar een klein beetje vooruit. “Mensen moeten niet denken dat je daarmee een week kunt eten, hoor! Eén maaltijd, brood en aardappelen, maar ook etenswaren die je niet nodig hebt. Chips en frisdrank, vaak ook nog over de datum, daar ben je niet mee geholpen.”

Tegeltjes met uitspraken

Creatieve Nijmegenaren steunen de Voedselbank door mee te doen met een actie van Pro Art. Bij een aankoop in deze kunstwinkel krijg je een schildersdoekje waarop uitspraken geschilderd kunnen worden. Van de mooiste tegeltjes worden reproducties gemaakt. Die worden verkocht en de opbrengst gaat naar de Voedselbank.

De Voedselbank en Irene zijn blij met zulke acties. Met meer geld kan de wekelijkse tas gevuld worden met verse etenswaren en kan de Voedselbank de toenemende vraag beantwoorden. Eigenlijk zou het anders moeten vindt Irene, maar zolang dat niet zo is vervult de Voedselbank een belangrijke rol voor mensen zoals zij. Kijk eens op hun site of je iets kunt doen voor deze voorziening.

voedselbanknijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden