<p>Eén van de activteiten van Stichting Koprol is tjoekbal. José en Richard staan op het punt om te scoren. (Foto: Ron Willems)</p>

Eén van de activteiten van Stichting Koprol is tjoekbal. José en Richard staan op het punt om te scoren. (Foto: Ron Willems)

(Foto: )

‘Samen bewegen en plezier hebben’

Nijmegen - Stel: je loopt hersenletsel op. Opeens ziet je leven er heel anders uit. Je lichaam doet niet meer wat je gewend was. Soms kun je niet thuis blijven wonen. Relaties veranderen. Alles staat op z’n kop. Stichting Koprol biedt hulp om weer in beweging te komen, zodat het leven weer gaat rollen.

Door Gerrit Jan Griepsma

Bewegingsagoog Robin Konings staat klaar voor de camera om een online bewegingsles te geven. Vijftien deelnemers zijn ingelogd, een heel klasje vol. De muziek start en op het ritme van de muziek doet hij de oefeningen voor en de deelnemers doen op afstand mee. “We kunnen maar heel beperkt onze deelnemers live begeleiden, maar gelukkig blijven veel ‘koprollers’ op deze manier meedoen”, vertelt Robin.

“Het gaat hier niet om mijn beperking, maar om wie ik ben”

Het zijn niet alleen de lichamelijke oefeningen die belangrijk zijn om te onderhouden. Robin weet dat er isolement dreigt voor de deelnemers als ze teveel alleen thuis zijn. “Koprol biedt begeleiding voor iedereen die aangepast sporten nodig heeft vanwege een beperking. Daarnaast is de ontmoeting en het kopje koffie samen minstens zo belangrijk. Er gebeurt zoveel in het leven als je een beperking hebt dat het moeilijk is om een nieuwe weg te vinden. Wij helpen hen daarbij en zij helpen elkaar”, licht Robin toe. Eén van de deelnemers zegt in een filmpje van Koprol: “Wij zijn hier allemaal gelijk. Het gaat hier niet om mijn beperking, maar om wie ik ben.”

Robin is het daar helemaal mee eens. “Als ik bezig ben met mijn werk, dan zie ik hun beperkingen niet. Ik ben een gepassioneerd sporter en ik wil dat graag aan anderen overbrengen. Voor mij is het niet interessant wat iemand bereikt, maar dat je je mogelijkheden ontdekt en ze uitbreidt. En het belangrijkste is dat we samen plezier hebben.”

Werken aan naamsbekendheid

Stichting Koprol wordt gewaardeerd, ook door zorgverleners. Maar, de naamsbekendheid zou beter kunnen. “We bestaan al 25 jaar, maar toch is Koprol nog niet bij iedere arts die met onze doelgroep te maken heeft bekend”, vertelt Arjan van Nistelrooij, voorzitter van Stichting Koprol. “We maken er nu werk van om dat te verbeteren.” 

Sponsoren

Koprol is afhankelijk van subsidies en donaties. “We krijgen geld van de gemeente Nijmegen en een bijdrage van de deelnemers, maar daarmee zijn we er nog niet. We willen graag in contact komen met bedrijven die ons willen sponsoren, bijvoorbeeld in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We hoeven geen winst te maken, maar we willen wel toegankelijk zijn voor iedereen die onze begeleiding nodig heeft en dat kost nu eenmaal geld.” Een mooie manier om te voelen wat het betekent om te leven met beperkingen is om eens mee te doen met een activiteit van Koprol. Arjan: “We organiseren teamuitjes waarin je een partijtje kunt rolstoelbasketballen. Als je eenmaal in zo’n rolstoel hebt gezeten, dan weet je daarna dat je heel vaardig moet zijn om te leven met beperkingen.”

www.stichtingkoprol.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden