<p>Hanneke Wentink zingt online mee met Bert van de Wetering.&nbsp;</p>

Hanneke Wentink zingt online mee met Bert van de Wetering. 

(Foto: )

Zingen tegen scherm: ‘Maakt me vrolijk’

Nijmegen - “Ik word er heel vrolijk van”, zegt Hanneke Wentink (55). Hanneke woont in de Heilig Landstichting en mist haar koorrepetities in deze coronatijd hartgrondig. Dat wordt goedgemaakt door de online koorrepetities die in één jaar tijd zijn uitgegroeid tot een online spektakel met zo’n 5000 liefhebbers die allemaal meezingen vanuit hun eigen huiskamer. “Je hoort en ziet zangcoach en zanger Bert van de Wetering, je zingt met hem mee en voelt je verbonden met al die mensen die op dat moment ook zingen.”

door Annet Kooijmans

Iedere zaterdagmorgen logt Hanneke in op www.zingalsvanzelf.nl en beleeft dan tot 11.30 uur een koorrepetitie. Ze doet daaraan mee in de beslotenheid van haar kamer, zittend en soms staand voor de pc terwijl ze luistert naar de instructies van Bert. De ramen open of dicht, al naar gelang het zelfvertrouwen van de zanger en de tolerantie van de buren. De muziekpartij is vooraf uitgeprint.

Reddende strohalm

Hanneke is in hart en nieren een koorzangeres én ze soleert ook graag. Voor de corona haar opsloot, zong ze als hoge sopraan bij Ex Falso in Nijmegen. Hanneke is stemgericht. Logisch, want haar roots liggen in de logopedie. “‘Zing als vanzelf’ is een reddende strohalm in saaie tijden”, aldus Hanneke. “Iets voor tienen log ik in en start de warming up, die nogal uitgebreid is met een focus op de ademhaling, de basis van lekker kunnen zingen. Ik heb me weer goed leren concentreren op mijn buikademhaling. Het is voor mij vooral een zangles en niet zo zeer een koorervaring.”

Zingen verbindt

Nee, het is geen koorgevoel, zo in je uppie achter de pc, dat is helder, want je ziet alleen Bert die met zijn prachtige bariton schijnbaar alle stemmen kan zingen, zichzelf en alle thuiszangers begeleidend op de piano ‘Zingen verbindt’, is zijn motto. Het repertoire is divers. Van Beatles tot Bach, van Schubert tot Simon en Garfunkel.

Doorspoelen

Koorzanger Ad van Hout (69), ook van koor Ex Falso, doet op zondag mee. “Op zaterdag heb ik andere afspraken. Maar je kunt tot dinsdag de site openen en meedoen. Het is voor mij ideaal om mijn zangstem bij te houden. En het voordeel van wat later meedoen, is, dat je kunt doorspoelen. Als het mij te zweverig wordt, of als de warming up te lang duurt, spoel ik een stukje door.”

Voor Ad is het behalve zijn stem een beetje in conditie houden ook fijn dat er nogal wat liederen aan de beurt komen die ook op het repertoire van zijn koor staan.

Lekker samen zingen, je stem in conditie houden en er een blij gevoel aan over houden. Na afloop van zo’n zaterdagse bijeenkomst ontploft de chat van Bert dan ook bijna door alle dankbare, lovende berichten van die duizenden mensen die hebben meegedaan.

Meedoen? Meld je aan via de website:www.zingalsvanzelf.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden