<p>Burgemeester Bruls.</p>

Burgemeester Bruls.

(Foto: Goedele Monnens )
Column burgemeester

Pasen, moment van bezinning

Het Paasweekend is aangebroken. Dat waren de eerste feestdagen in coronatijd die we niet ‘zoals altijd’ konden vieren, met familie en vrienden gezellig bij elkaar. Het voelt als de dag van gisteren, maar aan de andere kant: wat is er in een jaar veel gebeurd. Ineens waren er regels die ons dagelijks leven compleet veranderden. Je merkt dan pas dat we onze vrijheden als vanzelfsprekend zagen. Wie had ooit gedacht dat scholen zomaar gesloten konden blijven, dat zoveel mensen thuis aan de keukentafel zouden werken, dat we maandenlang niet naar cafés of winkels zouden kunnen.

In alle drukte rond de maatregelen mogen we niet vergeten wat corona voor invloed heeft op vele mensen die ziek zijn, of zijn geweest. Bent u ziek, dan wens ik u van harte beterschap. En sterkte voor alle Nijmegenaren die op dit moment in quarantaine zitten, want dat valt ook niet mee. Mijn gedachten gaan ook uit naar de mensen die een dierbare hebben verloren, die er deze Paasdagen voor het eerst niet meer bij is.

“Hartverwarmend om te merken hoeveel veerkracht er is in onze stad”

Afgelopen jaar sprak ik veel Nijmegenaren om te horen hoe het met hen en hun werk ging. Meestal via videobellen. Ik sprak met jongeren, met huisartsen, met begrafenisondernemers. Met winkeliers en horecamensen die - hoewel ze grote zorgen hebben over hun bedrijf en personeel - creatief afhaalmaaltijden introduceerden. Culturele instellingen die online activiteiten organiseerden. Ouderen en verzorgenden in zorgcentra die dapper volhielden ondanks de angst voor besmetting. Leraren die voor de webcam lesgaven en binnen no-time lespakketten paraat hadden. Zorgmedewerkers die onder grote druk staan en patiënten geen arm om de schouders konden slaan om ze te steunen. Ik vind het echt hartverwarmend om afgelopen jaar te hebben gemerkt hoeveel veerkracht er is in onze stad, hoe mensen uit liefde voor hun werk en de mensen om hen heen er het beste van maken.

Ook mijn eigen werk veranderde natuurlijk. Als burgemeester was ik veel op pad, naar overleggen, openingen, recepties, evenementen, om onderscheidingen uit te reiken of echtparen met jubilea te feliciteren. De tijd die vrijkwam doordat dit niet meer doorging, werd gevuld met het voorzitterschap van het Veiligheidsberaad. Een overleg van burgemeesters van alle Nederlandse veiligheidsregio’s, dat normaal enkele overleggen per jaar inhield, en nu soms bijna een dagtaak is. Wat er leeft in onze gemeenten brengen we over aan het kabinet. Samen zoeken we een balans tussen bestrijden van het coronavirus en de effecten daarvan op de economie en de mensen. Dat valt niet mee en we stellen lang niet iedereen tevreden. Laten we allemaal blijven doen wat we kunnen om uit deze crisis te komen.

Ik wens u een zalig en ontspannen Pasen. Ga lekker naar buiten, vermijd wel de drukte. En geniet van wat er wel kan.

Reageren? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden