<p>Het is een prachtig gezicht als de ranke boot van Pleun Santerse door het water snijdt. (Foto: Wietze de Vries)</p>

Het is een prachtig gezicht als de ranke boot van Pleun Santerse door het water snijdt. (Foto: Wietze de Vries)

(Foto: )

‘Samen Groen Week’ bij Phocas

NIJMEGEN - NSRV Phocas houdt van 19 tot en met 25 april hun ‘Samen Groen Week’. De studentenroeivereniging wil zich inzetten voor een duurzamere vereniging. In de komende week staat elke dag een ander thema centraal zoals: brandstof, afvalscheiding, vega-dag, waterbesparing, plantjesdag, kledingruil en een oud-lid houdt een online-presentatie over CO2.

Door Gerrit Jan Griepsma

“Ik weet nog goed toen ik voor het eerst in een roeiboot stapte”, vertelt lid Iris Giesen. “In de introductieweek van mijn studie Bedrijfskunde 3 jaar geleden maakte ik kennis met Phocas. Je hebt natuurlijk in het begin geen idee van wat je moet doen, maar na wat oefenen voelde ik steeds beter het juiste ritme van de ‘paal’ (peddel red.) in het water. Als je samen in zo’n boot zit dan merk je op een gegeven moment dat je als één man / vrouw aan het roeien bent. Dat verbindt je met elkaar, dat is een heerlijk gevoel.” Iris was verkocht en ze bleef roeien bij Phocas. Eerst fanatiek, nu noemt ze zichzelf een ‘mooi-weerroeier’. “Sommige leden roeien op hoog niveau en trainen soms wel vijf keer per week, anderen zoals ik stappen alleen in de boot voor het plezier, als het zonnetje lekker schijnt. Dat kan allemaal bij Phocas.”

“De kleuren van Phocas zijn geel en blauw. Samen is dat groen”

Het is een prachtig gezicht als de ranke boot door het water snijdt. Dicht bij het water, alleen het geluid van de palen die ritmisch door het water gaan. Misschien af en toe een aanwijzing van degene die de boot bestuurt of het gehijg van de inspanning. Een heerlijke manier om de omgeving te beleven, zou je zeggen, maar daar heeft de roeier niet zoveel tijd voor. “Natuurlijk kijk ik wel eens snel om me heen. Ik zie de vogels die wegzwemmen of opvliegen en voorbijrijdende fietsers op de wal. Dat is een mooi gezicht, maar mijn blik is vooral op- en in de boot gericht. Als je teveel afgeleid bent, dan verlies je het ritme en de verbinding met je mede-roeiers en gaat het zomaar mis. Je voelt het meteen als één van ons er niet helemaal bij is.”

Kledingruil

Phocas heeft 700 leden en bestaat sinds 1947. De studenten willen meer doen met hun vereniging dan alleen roeien. “We willen een actieve bijdrage leveren aan onze wereld. Zo hebben we een ‘Goede Doelenweek’ en een ‘Groenweek’. Bewust en verantwoordelijk omgaan met de maatschappij vinden we belangrijk.” Phocas maakt gebruik van herbruikbaar hard plastic bierglazen en ze scheiden het afval op hun botenhuis ‘De Haemel’. “Daarnaast doen wij mee met de halfjaarlijkse opruimactie van stichting IVN aan de Waal.”

De Groenweek ziet er anders uit dan in niet-coronatijden. “We hebben besloten om alles online te doen. Maar iedereen kan meekijken en meedoen. Zo kun je een vegetarische maaltijd voor twee bij ons bestellen en kun je meedoen aan de kledingruil. De kleuren van Phocas zijn geel en blauw. Samen is dat groen, zo willen we onszelf laten zien.”

Volg de Phocas Samen Groen Week via Instagram: roeienbijphocas/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden