<p>Imke Renkens bij haar biebje: “Hier word ik vrolijk van.”</p>

Imke Renkens bij haar biebje: “Hier word ik vrolijk van.”

(Foto: Corine van Dijk)

Knus biebje en voedselbank ineen

WIJCHEN Fris en fruitig staat hij in het plantsoen. Met z’n gele kleur trekt hij de aandacht van iedereen die er langs komt. Imke’s biebje De Heilige Stoel heeft al zoveel meegemaakt dat hij zelf een boek zou kunnen schrijven. En nu is het biebje ook nog voedselbank voor de bijen.

door Corine van Dijk

Het verhaal begint eind 2018. “Tegenwoordig schieten minibiebjes als paddenstoelen uit de grond, maar toen was ik in Wijchen één van de eersten”, vertelt initiatiefneemster Imke Renkens. “Hoe ik erop kwam? Ik ben gek op lezen, had een kast vol boeken, allemaal gelezen. Toen dacht ik: kan ik niet gewoon een biebje bij huis beginnen?”

QR-code

Thrillers, romans, kookboeken, iedereen vindt wel wat van z’n gading. “Sommige boeken staan er nog geen uur, zoals de Zeven Zussen-serie.” Maar het biebje heeft ook een flinke collectie kinderboeken en is zelfs kinderzwerfboekenstation onder het motto: ‘neem me mee, lees me en laat me weer zwerven’. Via een QR-code zijn de boeken te volgen. “Er zwerft nu een boek in Balgoy, maar ook in Zwolle”, weet Imke.

De nieuwste aanwinst is een stapeltje zakjes met biologisch bloemenzaad. Daarmee is Imke’s biebje officieel Voedselbank voor Bijen. “Wij hebben een moestuin, ik weet hoe belangrijk het is om bijen en andere insecten te hebben. Vorig jaar heb ik gezaaid rond de fruitbomen, dit jaar doe ik zelf ook mee aan de verdeling.” De actie is een initiatief van The Pollinators. Op 1500 plekken in Nederland worden zakjes verspreid met de bedoeling op 22 april, Nationale Zaaidag, bloemzaad te zaaien in je tuin of op het balkon. “Zo kunnen bijen en andere insecten binnenkort lekker smullen van bloemen in je wijk. Voer de bij bij!”

Populair

Vanaf dag één is Imke’s biebje populair. “Hij wordt meerdere keren per dag gebruikt en sinds corona alleen maar meer”, aldus Imke. En ze heeft het nog niet gezegd of, “kijk, daar komt weer iemand”. De meeste mensen zetten ook een boek terug. ”Ik heb bananendozen met voorraad op zolder, maar die hoef ik bijna niet te gebruiken, het biebje vult zich steeds vanzelf.”

Vrolijk

Toch twijfelde Imke begin dit jaar over het voortbestaan. Kast en inhoud werden vernield door vuurwerk. “Ik stond echt in dubio. Maar mensen misten de bieb, ik kreeg veel steun. Iemand deed een envelop met twee euro in de bus, ‘voor een nieuw biebje’, zo lief! Ik loop weleens ergens met de hond en dan hoor ik: ‘jij bent toch dat meisje van het biebje?’ Daar word ik vrolijk van!”

Een happy end van dit verhaal. Maar het boek van het biebje aan de Heilige Stoel 43 02 is nog lang niet dicht…

Voor meer informatie kijk op Facebook: Imke’s biebje De Heilige Stoel

Voor meer informatie over Voedselbanken voor bijen in Wijchen: www.thepollinators.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden