<p>Bij de kijk/opzichterswoning aan de Waterstraat 132 met de vlag Astrid Kuiken, bewonersbegeleider Portaal. Op straat neemt bewoonster mevrouw Benda (links) het renovatievoorstel in ontvangst van Conny Martens, bewonersbegeleider Talen.</p>

Bij de kijk/opzichterswoning aan de Waterstraat 132 met de vlag Astrid Kuiken, bewonersbegeleider Portaal. Op straat neemt bewoonster mevrouw Benda (links) het renovatievoorstel in ontvangst van Conny Martens, bewonersbegeleider Talen.

(Foto: Portaal)

Vlag uit in Waterkwartier

NIJMEGEN - Heel voorzichtig plaatst bewonersbegeleidster van Portaal Astrid Kuiken het rood-wit-blauw in de oude vlaggenmasthouder aan de Waterstraat 132 in Nijmegen. De stevige Noorderwind kan de feestelijke stemming niet bederven in het Waterkwartier. Meer dan 90% van de bewoners stemde namelijk in met het renovatievoorstel voor de 65 woningen in Niers-, Roer- en Waterstraat.

In de jaren voor de oorlog, waarin de woningen zijn gebouwd, was er nog geen of heel weinig aandacht voor isolatie. Om de klachten van de bewoners als het gaat om vocht en tocht te verhelpen, gaat Talen Vastgoed - vaste partner van Portaal - vanaf september 2021 stevig aan de slag. De aannemer gaat het dak en dakkapellen vervangen en isoleren, de spouwmuur isoleren en kieren dichten. De woningen krijgen een nieuwe mechanische ventilatie die voor een goede luchtcirculatie moet zorgen.

Manager Volkshuisvesting Wieke van Veldhuizen: “Ruim 90 procent van de bewoners heeft ingestemd met het renovatievoorstel en de planning. Dat geeft aan dat we de goede dingen voor ze gaan doen. Door de isolatie denken we dat de energielasten flink naar beneden gaan, als je gemiddeld of veel stookt. Daarnaast hopen we dat de mensen een comfortabele woning krijgen, waardoor een kleedje op de bank niet meer nodig is.”

Opfrisbeurt

Ook de uitstraling van de woningen krijgt een opfrisbeurt, met een mooie nieuwe voordeur en frisse kleuren op het houtwerk. Als de renovatie is gebeurd, is Portaal nog niet klaar in de buurt. Alle bewoners krijgen een aanbod voor zonnepalen, nadat het dak is vervangen. Dit gebeurt vrijwillig en bewoners kunnen hiermee hun energielasten nog verder verlagen. In 2023 vervangt Portaal ongeveer 80% van de keukens, badkamers en toiletten.

Wieke van Veldhuizen: “Dan zijn alle woningen sterk verbeterd en kunnen ze weer een hele tijd mee. Al blijven het karakteristieke, oude woningen. Die horen altijd wat te piepen en te kraken, zoals veel bijna honderdjarigen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden