<p>Een voorbeeld van een zogeheten &#39;snelheidsmeterspaarpot&#39;.&nbsp;</p>

Een voorbeeld van een zogeheten 'snelheidsmeterspaarpot'. 

(Foto: )

Mogelijk ‘snelheidsmeterspaarpot’ langs Mauritssingel

NIJMEGEN/LENT - GroenLinks Nijmegen heeft een initiatiefraadsvoorstel ‘Snelheidsmeterspaarpot’ ingediend, waarbij automobilisten die zich houden aan de maximum snelheid een beloning bij elkaar sparen. Vervolgens wordt dat 'spaargeld' gebruikt voor vergroening van de wijk waar de mobiele snelheidsmeterspaarpot enkele weken staat opgesteld. De meter is een soort flitspaal die in plaats van te bestraffen elke automobilist die zich aan de toegestane verkeerssnelheid houdt ‘beloont’.

"Aanleiding hiervoor is het onvermogen van de gemeente om het Openbaar Ministerie zo ver te krijgen dat zij snelheidscontroles gaat uitvoeren op wegen zoals de Mauritssingel, waar omwonenden veel last ondervinden van het verkeer dat (veel) harder rijdt dan 50 kilometer per uur. Het college heeft dit voorstel overgenomen en stelt voor de proef te beginnen op de Mauritssingel. De Raad moet er zijn goedkeuring nog aan geven", aldus GL Nijmegen.

In een motie heeft GroenLinks al eens gesuggereerd om de mogelijkheid te onderzoeken van het belonen van goed gedrag van verkeersdeelnemers. "Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat belonen soms beter werkt dan bestraffen. Bij de reconstructie van de Waalbrug heeft belonen van ‘spitsmijders’ ook goed gewerkt. Dit voorstel is daar nu een uitwerking van."

"In Noord Brabant is goede ervaring opgedaan met de snelheidsmeterspaarpot. Het belonen van automobilisten die zich aan de maximumsnelheid houden is zo’n succes dat het initiatief ook elders in het land wordt toegepast. Nu kunnen ook weggebruikers in Overijssel, Zuid-Holland en Zeeland geld sparen door zich simpelweg aan de verkeersregels te houden. Als het aan GroenLinks ligt dus ook binnenkort in Nijmegen. Voor minimaal één jaar en na een positieve evaluatie hopelijk langer."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden