Foto:

Nijmeegse studenten roepen ABP op fossielvrij te beleggen

NIJMEGEN - Nijmegen Fossielvrij en studenten van Radboud University Rebellion hebben deze week de Radboud opgeroepen om pensioenfonds ABP stevig aan te spreken op hun investeringen in de fossiele industrie. "Door met protestborden en een spandoek te staan, vragen wij studenten en medewerkers van de RU om de Nijmeegse ABP Fossielvrij petitie te ondertekenen."

Een van de initiatiefnemers is basisschooldocent Annabel: "Als juffrouw bouw ik verplicht pensioen op bij het ABP. Maar terwijl ik mijn kinderen een mooie toekomst gun, investeert ABP nog volop in het gebruik van fossiele grondstoffen wat leidt tot verdere klimaatopwarming. Daarom kom ik in actie."

Protesten

Pensioenfonds ABP krijgt over het hele land veel kritiek te verduren. Het pensioenfonds investeert meer dan 17 miljard in de vervuilende fossiele industrie. Afgelopen maandag werd op het kantoor van de Unie van Waterschappen namens 1540 waterschappers een petitie voor een fossielvrij pensioen overhandigd aan ABP-bestuurslid Menno Snel. En vorige maand werd vanuit meerdere universiteiten protest aangetekend tegen fossiele beleggingen van het ABP. Onder andere het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht schreef hierover een pittige brief aan het pensioenfonds. Met de Nijmeegse actie op woensdag 28 april willen de initiatiefnemers nu lokale ABP deelnemers zoals leraren van Nijmeegse onderwijsinstellingen (basis)scholen, medewerkers van Radboudumc, en ambtenaren van de Gemeente Nijmegen activeren om zich ook uit te spreken voor een fossielvrij pensioen.

University Rebellion publiceerde eerder dit schooljaar een manifest waarin zij eisen dat universiteiten nu in actie moeten komen voor een eerlijke en leefbare toekomst. Ook wordt het ABP pensioenfonds expliciet genoemd in een van de eisen: “universiteiten moeten hun macht gebruiken om ABP te dwingen geld te desinvesteren van schadelijk industries zoals de fossiele.”

Klimaatalarmen

Eerder dit jaar vonden er verschillende Klimaatalarmen plaats door het hele land met meer dan duizend deelnemers in Nijmegen, Arnhem, Wageningen en Apeldoorn. Hier werd ook aandacht gevraagd voor een lokale en nationale duurzame energietransitie. Biologiedocent Erik Lu: “Om onder de 1,5 graden opwarming te blijven is een transitie naar duurzame energie nodig, door ABP’s investeringen in de fossiele industrie van mijn pensioengeld blokkeren ze deze transitie. Het doet me goed om samen met Nijmegen Fossielvrij en University Rebellion aandacht te vragen over het slechte beleid en leugens van ABP. Hopelijk zullen er nog meer acties volgen van iedereen die pensioen heeft bij ABP in Nijmegen en omgeving.”

https://actie.fossielvrij.nl/petitions/radboud-vraag-abp-te-stoppen-met-investeren-in-de-klimaatcrisis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden