<p>Het team van Café Frowijn met rechts Paul Huismans, vlak voor de start van de heropening van hun terras. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)</p>

Het team van Café Frowijn met rechts Paul Huismans, vlak voor de start van de heropening van hun terras. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)

(Foto: )

Terras op voor cappuccino en biertje

NIJMEGEN - Corona houdt ons nog steeds in de greep, maar sinds woensdag hebben we iets meer vrijheid terug. Zonder afspraak een winkel in en de terrassen zijn weer open. Café Frowijn aan de Fransestraat is er blij mee, maar zet ook kanttekeningen.

Door Gerrit Jan Griepsma

Woensdag 28 april, 11.40 uur. Twee dames melden zich op het terras van Café Frowijn. Te vroeg, pas om 12.00 uur gaat het terras open. Eigenaar Paul Huismans stuurt ze weg, met gemengde gevoelens. “Het is natuurlijk raar dat ze niet weten dat we pas om 12.00 uur open mogen. Anderzijds heb ik er moeite mee dat ik als handhaver moet optreden.”

“Als je klachten hebt moet je verstandig zijn en niet komen”

Hij is natuurlijk blij dat Frowijn na zoveel maanden weer gasten mag ontvangen, maar hij vindt wel dat de horeca teveel verantwoordelijk is voor het handhaven van de regels. “Als je lichamelijke klachten hebt, dan moet je zo verstandig zijn om hier niet naar toe te komen. Waarom moet ik daar naar vragen?”

11.50 uur. Marc en Bart, twee wielrenners, strijken neer op het terras. “Ja, jullie mogen een kopje koffie drinken, maar nog even geduld”, antwoordt Paul op hun vraag, maar hij stuurt ze niet weg.

12.00 uur. Van alle kanten komen mensen naar het gezellige terras aan de Fransestraat. Gelukkig is het mooi weer op deze eerste terrasdag.

12.20 uur. Het terras is vol. Mensen moeten wachten op een plekje of wijken uit naar de buren. Het team van Frowijn kan meteen volop aan de bak. Cappuccino, espresso, carotcake en ook al een biertje.

Herwonnen vrijheid

“Ik ben geen fanatieke terrasganger”, vertelt wielrenner Marc, “maar voor mij staat dit moment symbool voor herwonnen vrijheid. Ik besef heel goed dat ons kopje koffie met gebak in schril contrast kan staan met het werk van de verpleegkundige op de intensive care. Maar met alle respect voor iedereen die getroffen wordt door het virus, deze kant is er ook. En daar ben ik blij mee. En, belangrijker nog, ik vind dat het kan.”

Het voelt inderdaad niet ongemakkelijk. Frowijn heeft in lijn met de regels het goed voor elkaar. De afstand is goed tussen de tafels. Er ligt info, er worden vragen gesteld en alleen naar binnen als je naar het toilet moet. Dan een mondkapje op.

Even binnenwippen

Na de koffie naar Blokker aan de Sint Jacobslaan. Zonder afspraak naar binnen voor wat spulletjes. “Het winkelen op afspraak functioneerde bij ons wel”, vertelt bedrijfsleider Anko van der Vinne, “maar even binnenwippen omdat je bedenkt dat je iets nodig hebt, dat was er niet bij.” Hij is blij dat hij zijn klanten weer gastvrij kan ontvangen. “Ik vind het eerlijk dat ook wij weer gewoon open kunnen. Als je ziet hoe druk het soms in supermarkten kan zijn, dan durf ik te zeggen dat wij minstens zo goed de veiligheid kunnen waarborgen.”

Nu maar hopen dat de versoepelingen niet zorgen voor extra besmettingen. Huismans en Van der Vinne doen hun best om klanten verantwoord en veilig te ontvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden