<p>De kinderen van groep 8 van basischool De Meiboom in de wijk Meijhorst onthullen hun verkeersbord. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)</p>

De kinderen van groep 8 van basischool De Meiboom in de wijk Meijhorst onthullen hun verkeersbord. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)

(Foto: )

Leerlingen De Meiboom ontwerpen verkeersborden

NIJMEGEN - Groep 8 van basisschool De Meiboom heeft dit schooljaar gewerkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in hun wijk onder leiding van Stichting Move. Studenten van studentenvereniging Phocas zijn als vrijwilligers actief voor Move en hebben groep 8 daarmee geholpen. Woensdag werd het project feestelijk afgesloten met de onthulling van twee verkeersborden waarmee de kinderen aandacht vragen voor verkeersveiligheid in de wijk.

Door Gerrit Jan Griepsma

Er heerst een gezellige drukte op het schoolplein van de Meiboom. Tientallen leerlingen lopen, springen en rennen rond of staan in groepjes te praten. Grote verkeersborden met ‘30’ maken duidelijk waar het hier om gaat. Muziek klinkt en de afsluiting van het project wordt getrakteerd op een heerlijk zonnetje. Een feestelijke, blije sfeer hangt op het plein.

Student Aniek Repkers is één van de vrijwilligers die het project vanaf september heeft begeleid. “De kinderen zijn de creatief leiders van het project, dus we zijn begonnen om hen te vragen welk onderwerp ze wilden kiezen”, vertelt ze.

Veiligheid en vrijheid

“Al snel kozen ze voor veiligheid en vrijheid. De kinderen ervaren deze wijk als open en vrij. Kinderen uit verschillende culturen leven hier in vrede met elkaar, maar het verkeer is een probleem voor ze. Ze zijn vaak bang als ze naar school fietsen of lopen. Auto’s rijden hier te hard en ze stoppen maar zelden voor het zebrapad. Daar wilden ze aandacht voor vragen.”

De kinderen gingen de wijk in om met bewoners te praten en te vertellen over hun zorgen. Aniek: “Dat is best spannend als je 11 jaar bent. We willen stimuleren dat ze voor zichzelf mogen opkomen. Als je hoort dat ze bang zijn op straat dan is dat nogal wat, vind ik. Er wordt zo makkelijk vergeten wat het betekent als je hier in deze wijk in je haast veel te hard door de straten rijdt. Dat willen ze laten horen.”

“We gaan ervoor zorgen dat het hier veiliger wordt”

“We gaan ervoor zorgen dat het hier veiliger wordt”, zegt Alisah (11) dapper terwijl ze samen met Sem en Rosalie het hele schoolplein toespreekt. Ook al is het onderwerp heel serieus, het is ook feest, dus de kinderen maken er een mooie happening van. Samen dansen ze de Macarena en twee jongens van groep 8 geven een demonstratie ‘freerunning’.

Alisah loopt daarna samen met alle leerlingen van groep 8 naar de straat waar hun verkeersbord nog schuilgaat onder een doek. Een gejuich gaat op als het doek eraf gaat. De fotografen van De Brug en de Dukenburger leggen de trotse leerlingen vast, dit project verdient aandacht tenslotte.

Het bord spreekt duidelijke taal: ‘Niet te snel rijden om ongelukken te vermijden’ is een duidelijke oproep aan alle haastige en onnadenkende automobilisten.

“We hebben ook nog flyers en sjablonen gemaakt. De flyers delen we uit in de wijk en met de sjablonen gaan we met milieuvriendelijke graffiti op de stoep onze boodschap spuiten”, vertelt Alisah. “En nu maar hopen dat ze zich er iets van aantrekken!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden