Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester Column van de burgemeester

Bijzondere Nijmegenaren

Als burgemeester ontmoet ik het hele jaar door Nijmegenaren, op momenten van voor- en tegenspoed. Dat vind ik misschien wel het meest bijzondere van burgemeester zijn. Ik feliciteer hen bijvoorbeeld met een 50-jarig huwelijk, bedrijfsopening, verenigingsjubileum of 100e verjaardag. Maar ik spreek ook mensen die klachten of problemen hebben en ga op bezoek bij mensen die te maken kregen met een misdrijf of bewoners die hun huizen uit moesten na een grote brand. Zo hoor ik indrukwekkende en inspirerende verhalen.

Tussen Koningsdag en Bevrijdingsdag is altijd een speciale week voor mij, vol ontmoetingen met bijzondere Nijmegenaren. Zo reikte ik tijdens de Lintjesregen Koninklijke onderscheidingen uit aan maar liefst 21 mensen. Zij zetten zich met hart en ziel al jarenlang in voor de stad, de samenleving, een medemens, hun passie of hun vak.

Zondag reik ik het eerste exemplaar uit van een nieuw boek, ‘Voor Joden verboden. Hoe de Joodse gemeenschap uit Nijmegen verdween 1940-1945’. Dit boek van stadgenoot Frank Eliëns bevat geschreven portretten van alle Joodse Nijmegenaren die slachtoffer werden van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Niet te bevatten verhalen, die beschrijven hoe Joodse Nijmegenaren werden geregistreerd, geïsoleerd, gedeporteerd en gedood in concentratiekampen. Het is onthutsend om te lezen hoe stadgenoten, burgers en politie, bij de Jodenvervolging betrokken waren, en woningen van gedeporteerden leegroofden. Ik vind het belangrijk dat ook Joodse oorlogsslachtoffers nu een gezicht krijgen, en dat het verhaal verteld wordt dat zij zelf niet meer kunnen schrijven. Ik overhandig dit boek aan mevrouw Aliza Santcroos. Zij zette zich met haar man Peter in de jaren ’80 en ’90 in voor de Joodse gemeenschap in onze stad, die tot grote bloei kwam.

Het verhaal van Peter Santcroos als baby maakt deel uit van ons programma voor de Dodenherdenking op 4 mei. Met de kranslegging en 2 minuten stilte herdenken we de slachtoffers van de oorlog die inmiddels nog maar weinig mensen zelf hebben meegemaakt. De verhalen van slachtoffers en overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen moeten verteld blijven worden. Nijmegenaren uit oorlogstijd leren ons hoe dapperheid, rechtvaardigheid, medemenselijkheid en veerkracht het verschil kunnen maken in het leven van een mens. En bieden inspiratie hoe wij ons, op onze eigen manier, kunnen inzetten voor de samenleving.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen wij helaas dit jaar opnieuw niet met ons allen herdenken op het Traianusplein. Maar het Comité 4 en 5 mei organiseert samen met de gemeente een mooi Nijmeegs herdenkingsprogramma: op 4 mei om 19.30 uur te zien op RN7 en op Facebook en YouTube van de gemeente. Wij nemen u onder meer mee in de oorlogservaringen van de dappere Nijmeegse familie Creutzberg die met veel leed te maken kreeg. Laten we op 4 mei samen herdenken en op 5 mei onze vrijheid vieren.

Reageren? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden